Хиляди протестираха във Флорида срещу оръжията

1175
Хиляди протестираха във Флорида срещу оръжията
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди американски граждани се събраха в град Паркленд, Флорида с призиви за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие в страната. Гневът на събралите се бе породен от извършената в сряда поредна масова стрелба в училище, отнела живота на 17 деца и възрастни от града, и бе насочен към членовете на Републиканската партия в Конгреса и Националната стрелкова асоциация – най-голямата организационна структура, лобираща в полза на оръжейната индустрия в САЩ.

Както съобщиха водещите американски телевизионни канали, многобройната демонстрация включваше участието на учениците, родителите им и учителите от гимназия „Марджъри Стоунмен Дъглас“, където 19-годишният Никълъс Круз застреля с полуавтоматичната си пушка 17 свои бивши съученици и преподаватели.

Русия: САЩ не се борят срещу ИД, а търсят икономически дивиденти в Сирия

Според Министерството на отбраната на Русия, инцидентът между водената от САЩ военна коалиция и подкрепящи режима в Дамаск формирования...

По този повод 18-годишната Ема Гонзалез, оцеляла при трагедията, разиграла се преди броени дни в училището й, изнесе гневна реч, в която заяви, че Тръмп и съпартийците му „трябва да се засрамят“.

„Към всеки политик, приемащ дарения от Националната стрелкова агенция - трябва да те е срам!“, заяви тийнейджърката, обвинявайки президента Доналд Тръмп за многомилионното дарение, което кампанията му бе приела от оръжейното лоби.

„Ако президентът дойде до мен и ми каже как всичко е просто една ужасна трагедия, за която обаче нищо не може да се стори, с радост ще го попитам колко точно му платиха от асоциацията. Но така или иначе няма да има смисъл да го правя, защото знам отговора – 30 милиона“, обяви гимназистката, докато тълпата скандираше „Не ви е срам!“.

„Ние ще бъдем последният пример за масова стрелба... Ще променим закона“, закани се тя, като изтъкна факта, че Никълъс Круз е получил възможността да си закупи абсолютно легално оръжията, въпреки доказано лабилната си психика, агресивно поведение и склонност към насилие, предаде БГНЕС.

Цветанов се срещна в САЩ с шефа на "Америка за България"

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на Борда на директ...

„Въпросът дали трябва да се позволи на хората да притежават автоматично оръжие не е политически. А е въпрос буквално на живот и смърт и трябва да спре да бъде политизиран“, заяви Гонзалес в интервю по-късно за АФП.

В Паркленд обаче не бе единствения протест. Демонстрация се проведе и на 40 км от града във Форт Уодърдейл, където тълпата носеше табели със слогани „Никога повече“, „Направи нещо СЕГА“ и „Не позволявай на приятелите ми да умрат“.

Припомняме, че след масовата стрелба в сряда, която бе 43-тата подред от началото на годината и 18-та в учебно заведение, Вашингтон отново защити оръжейната индустрия, а самият Тръмп обяви, че проблемът за подобни престъпления се корени в психическото здраве на американците, без да споменава въобще за притежанието на оръжия.

По време на предизборната си кампания Тръмп отново защитаваше ревностно правото на гражданите на страната да притежават оръжия, залегнало във втората поправка от Конституцията на САЩ. Републиканската партия, от която той бе издигнат, също отхвърляше с години предложенията на предшественика му Барак Обама за затягане на мерките за контрол върху притежанието на оръжие, които включваха налагането на забрана за продажбата на автомати без да бъде извършена обстойна проверка на потенциалните купувачи.

Осем души загинаха в катастрофа с автобус в Тексас

Осем души загинаха, а 44 бяха ранени в катастрофа с автобус в американския щат Тексас, предадоха световните агенции. Автобусът е изпъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка