Хитри трикове за пране на упорити петна

17227
Хитри трикове за пране на упорити петна
Снимка: iStock

Когато става въпрос за неотложни домакински въпроси, като например как да премахнете ефективно петна, изглежда всеки има съвети и трикове, към които са склонни.

Всъщност сме чували толкова много лекове до точката, в която просто трябваше да разгледаме кое наистина работи и кое не е нищо друго освен моден фолклор. По-долу сме събрали някои невероятни трикове, които работят, когато става въпрос за премахване на петна върху всичко - от коприна до кожа и всичко между тях.

Как да премахнем петната?

Отстранете белите следи от дезодорант от дрехата, като внимателно втриете защитната пяна, използвана върху закачалките за химическо чистене, върху тъканта.

Благодарение на високото си ниво на повърхностноактивни вещества, повечето популярни препарати за съдове също са особено успешни при премахване на петна от мазнини и масло от дрехите.

Ако се окажете с восък върху дреха, нанесете восъчна хартия върху втвърдения восък и след това прокарайте ютия върху него, за да го втечните. След като издърпате хартията, восъкът трябва да излезе веднага с нея.

Петна от грим по дрехите – лесни начини за премахването им

За да почистите мръсотията от велура, отстранете кората от парче хляб и я оставете да престои. Внимателно потъркайте замърсяванията и петната с ръба на стария хляб и те ще изчезнат. 

Използвайте лак за коса, за да премахнете петна ​​от червило.

Ако ружът или бронзантът се счупят в дамската ви чанта, предварително навлажнените кърпички за премахване на грим ще почистят безупречно пудрата.

Напръскахте малко парфюм върху копринената си рокля случайно? Нанесете няколко капки денатуриран алкохол върху тензух и почистете мястото отвън навътре.

Отстранете упоритите петна от изпотяване, като нанесете смес от крем от зъбен камък, натрошен аспирин и топла вода върху мястото. Изчакайте двадесет минути, след което изплакнете с топла вода.

Използвайте резен лимон, за да премахнете излишния автобронзант по тялото си.

Разлято кафе или чай? Почистете петното с хладка вода преди внимателно да го попиете с малко глицерин.

Напръскайте ризите, склонни към петна от пот, с лимонов сок преди пране. Естествената киселина разтваря остатъците от алкална пот, които могат да причинят жълто обезцветяване.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Ако сте накапали шоколад върху копринена дреха, изстържете колкото е възможно повече с тъп ръб, след което внимателно изчеткайте петното с топла сапунена вода. Ако кафявата следа остане, ще можете да я почистете с гъба с разтвор от равни части денатуриран алкохол и домашен амоняк, след което я изплакнете с топла вода.

Петна от прясна кръв се отстраняват най-добре чрез накисване на дрехата в студена вода с пръскане на амоняк за 20 минути. Ако петното вече е стегнало, навлажнете го с топла вода, след това нанесете малко неподправен (това е важно) омекотител, като направите паста върху петното. Покрийте с хартиена кърпа и се уверете, че остава влажна. На следващия ден изплакнете пастата с вода, смесена с малко амоняк и измийте нормално.

За да премахнете петна от мастило върху памук, внимателно използвайте алкохол, след което изперете. Ако е върху полиестер, напръскайте обилно със спрей за коса и потупайте с чиста, суха кърпа, преди да хвърлите артикула в машината.

Запомнете: Когато става въпрос за петна, никога не търкайте със сила – това допълнително вгражда следи. Вместо това винаги попивайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com