НА ЖИВОВойната в Украйна

Хонконг: Да не се подкрепят китайските протести, има признаци на цветна революция

1149

Виждат се признаци на "цветна революция" по време на събитията, организирани в знак на солидарност с китайските протестиращи. Това заяви началникът на полицията в Хонконг и предупреди, че те могат да нарушат закона за националната сигурност на града, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Демонстрациите в континенталната част на страната, призоваващи за прекратяване на ограниченията от Covid-19 и за по-големи политически свободи, предизвикаха поредица от малки публични събрания в Хонконг от неделя насам, включително в университетски кампуси и във финансовия район.

Секретарят по сигурността Крис Танг заяви, че някои лица в Хонконг са използвали проявите на солидарност, за да "подстрекават срещу централното правителство". "Забелязах някои ранни признаци на поредната цветна революция", каза той, използвайки евфемизма, предпочитан от Пекин и други авторитарни правителства, за да опише протестите, за които се твърди, че са подкрепени от чужбина.

"Можем да видим някои от познатите лица, които активно участваха в незаконните действия през 2019 г.", каза Танг пред репортери, като добави, че последните събирания са били "високо организирани" и са използвали антикитайски социални платформи.

Събитията за солидарност в Хонконг са привлекли десетки участници, които са възпроизвели тактики на протест, използвани в континентален Китай, като например държане на празни листове хартия. Но на други плакати са били изписани думи като "революция" и "автокрация" или са отправени призиви към лидерите да се оттеглят. Танг предупреди, че това може да "противоречи на закона за националната сигурност".

"Намерението на някои е да подкопаят режима", заяви още Танг. Подривната дейност е едно от четирите престъпления, свързани с националната сигурност, които могат да бъдат наказани с доживотен затвор.

Никой в Хонконг не е бил арестуван заради неотдавнашните протести, но полицията е записала имената на някои участници. В неотдавнашните прояви на солидарност в два университета се включиха както местни студенти, така и студенти от континентален Китай, като участниците скандираха: "Ние не сме чуждестранни сили, ние сме китайски граждани".

Заради ареста на британски журналист: Великобритания привика посланика на Китай

Китайският посланик в Обединеното кралство Чжън Дзегуан беше извикан в министерството на външните работи за среща след ареста на журнал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Коронавирусът по света: Тайван...
Китай: САЩ предизвикаха украинската...
НАТО: Северна Корея снабдява...
Турция осъди нападението над...
Иран привика украинския топ дипломат...
Японски ядрен реактор е спрян...
Жертвите при взрива в Пакистан...
Гръцкият премиер се срещна с японския...
Русия заплаши с "непредвидими...
Китайски кораби отново навлязоха...
Взрив в джамия в Пакистан уби богомолци...
Южна Корея отмени изискването...

Последни новини