Хората могат да отслабнат само като дъвчат. Но има един нюанс

13480
Хората могат да отслабнат само като дъвчат. Но има един нюанс
Снимка: iStock/Guliver

Преди 15 години при експеримент ученият Питър Лукас изяжда почти три килограма моркови, опитвайки се да види дали може да изяде необходимото количество кореноплодни зеленчуци, за да задоволи нуждите на организма си. Уви, експериментът трябвало да бъде прекратен и морковите да бъдат дадени на зайците. Тогава мнозина сметнали изследването му за странно, но някои ентусиасти все пак го намерили за вдъхновяващо и решили да продължат, пише Inverse.

Двама от бившите докторанти на Лукас решили да повторят изследването. Учените се въоръжили с най-новите измервателни технологии, както и с голямо количество дъвки без мирис, и пристъпили към работа.

За експеримента била събрана група от 21 доброволци, главите им били поставени в специални капсули (подобни на шлемове на космически скафандри), благодарение на които било измервано количеството изразходвана енергия. Първите 45 минути доброволците прекарвали в капсулата неподвижни – учените установили колко енергия изразходват в покой, след което били подканени да дъвчат два вида дъвки, едната по-твърда от другата.

В резултат учените установили, че дъвченето увеличава количеството изразходвана енергия средно с 10-15%. Отличен резултат! Изглежда, можете да дъвчете целина и да отслабнете. Но, уви, човек отделя по-малко от час на ден за дъвчене – средно около 30-35 минути.

Учените стигнали до извода, че разходът на енергия за дъвчене на човек е нищожен – изразходваме само 1% от дневната си енергия за дъвчене на храната. Друго нещо са животните. Например орангутаните прекарват приблизително 6,6 часа в дъвчене, кравите могат да дъвчат в продължение на осем часа, а пандите са готови да дъвчат бамбук в продължение на 12 часа на ден.

По такъв начин учените развенчали и мита за силата на целината и храните с отрицателна калоричност. Такива вещества съществуват в природата, но едва ли ще ни хареса да ги дъвчем. Така че, според диетолозите, тревата също може да бъде продукт с отрицателно съдържание на калории, но само защото не можем да я преработваме.

Впрочем изследването разказва на учените повече за това по какво се различаваме от нашите древни предци, тъй като те са прекарвали много повече време в дъвчене на храна! Получените по време на изследването данни разказват как се е развивала нашата анатомия – човечеството се е научило да си готви храната, като по този начин е съкратило времето за дъвченето ѝ и оттам – количеството енергия, необходима за това. Освободената енергия би могла да се пренасочи към развитие на умения за оцеляване и размножаване.

Между другото, новото изследване е одобрено и от вдъхновителя на групата учени – Питър Лукас. Той обаче смята, че използването на дъвка не е толкова идеално, колкото използването на истинска храна. Но като за първа оценка ще свърши работа.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изследване: Фъстъците понижават кръвното и помагат да отслабнете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com