НА ЖИВОВойната в Украйна

Хората с увреждания няма да губят помощи заради забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК

1836

Проект за промени в закона на хората с увреждания ще направи опит да реши огромния проблем със забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК на хиляди хора. Той е на омбудсмана Диана Ковачева и бе припознат от ГЕРБ-СДС, които го внесоха за обсъждане.

Проектът предвижда хората да не губят финансовата си подкрепа по закона до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Тази подкрепа е обвързана с линията на бедност и в момента е между 28.91 и 235.41 лв. месечно според степента на увреждане, пише в. "Сега".

Заради дългите отсрочки в медицинските експертизи от времето на пандемията тази година е особено кошмарна за работата на ТЕЛК комисиите - хиляди хора трябва да се преосвидетелстват заради изтекли срокове на решения за инвалидност. И без тази допълнителна задача обаче лекарските комисии, които се занимават с медицинска експертиза, са изключително натоварени и без хора, като на места това води до драстични забавяния до 1 година. Това означава тези хора да стоят без доходи в очакване на новото си решение.

Проектът за промени на практика въвежда едномесечен срок за ТЕЛК да излезе с решение по преосвидетелстването на човек с увреждане. Текстовете предвиждат когато човек подаде заявление за преосвидетелстване до 1 месец преди изтичане на срока на експертното му решение и ТЕЛК не успее да излезе с решение за вид и степен на увреждане, това да се счита за забавяне и финансовата помощ да продължи да се изплаща до издаването на новото експертно решение. Наред с това се удължава и валидността на последното издадено експертно решение. Информацията за закъснението ще се обменя служебно между заинтересованите институции. Срокове има и сега, но ТЕЛК почти никога не успява да ги спази, а докато стоят без действащо решение, хората нямат право на подкрепа.

Добавя се и нова дефиниция за забавяне в закона за здравето. При установяване на временна неработоспособност, за забавено решение се счита това, което не излезе в 14-дневен срок от подаденото заявление, а при трайните увреждания срокът е 30-дневен.

Когато новото решение определи вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, хората няма да възстановяват получената в повече сума, предвижда друга промяна в закона. Те няма да връщат и суми, получени в периода на обжалване на решението. Когато решение на ТЕЛК се обжалва в НЕЛК, НЕЛК има в 14-дневен срок да реши въпроса по същество.

Законопроектът, внесен от омбудсмана и ГЕРБ-СДС, ще сложи най-сетне край на една несправедливост в категориите финансова подкрепа, която ГЕРБ упорито отказваше да оправи, докато бе на власт. Става дума за скандалното разпределение кой на колко подкрепа има право. В най-тежката категория - на хората с над 90% увреждания и право на чужда помощ, където сумата е най-висока (235,41 лв.), бившите управляващи бяха заложили допълнително изискване за вида получавана пенсия, което изхвърли в по-ниска категория стотици хора. Така години наред тези хора получават над два пъти по-ниска сума от това, което заслужават за увреждането си.

Сред ощетените бяха и шепата живи военноинвалиди в България, които бяха 181, когато битката за техните права започна, а сега са останали 160 души. Няколко години трябваха на ГЕРБ да осъзнае, че това е неправилно разпределение и тези хора са ощетявани ежемесечно със 130 лв., а са пострадали в изпълнение на военния си дълг към държавата, както сега пишат Деница Сачева и колегите й в мотивите към законопроекта. С него в най-високата категория за подпомагане влизат и хората с над 90% увреждане и право на чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност или поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо инвалидна. "До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на закона ще е с повече от 130 лв.", изтъкват от ГЕРБ.

ОЩЕ: Омбудсманът поиска от МЗ да се ускори издаването на ТЕЛК и НЕЛК

ГЕРБ внесе в НС законодателни промени за удължаване на ТЕЛК решения

От ГЕРБ са внесли в Народното събрание законодателни промени, с които да се удължат ТЕЛК решенията, които са изтекли до 3 месеца с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Здравното министерство твърди,...
Българин, задържан в РСМ: Полицаите...
Седмична прогноза за времето...
Земеделското министерство започва...
Обилният снеговалеж прекъсна...
Затвориха за движение Троянския...
Задържаните вчера българи са...
Македонският клуб в Благоевград...
Ковачева иска отговорност на...
Кой има имен ден днес, 5 февруари...
Най-важното за деня, 4 февруари...
Прогноза за времето - 5 февруари...

Последни новини