Хората с увреждания остават без яснота поне до октомври

1390
Хората с увреждания остават без яснота поне до октомври
Снимка: БГНЕС

Комплексно решение на проблемите в системата за подпомагане на хората с увреждания ще има най-рано през октомври. Тогава трябва да е готов законът за социалните услуги, на който се възлагат надежди да сложи ред в помощите и добавките на тези българи, съобщава в. Сега.

До края на юли пък трябва да е подготвен проект за изменения в закона за хората с увреждания. Това съобщи председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов в интервю за "24 часа". Отговорникът за тези промени - социалният министър Бисер Петков, продължава да пази мълчание по въпроса. Подчертано избягва темата и премиерът Бойко Борисов.

В света на Бойко: Хора с увреждания срещу учители, пенсионери, полицаи

Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата. С това пожелание премиерът Бойко Борисов обясни вчера (12 юни) за...

Двата закона трябва да определят правилата за индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждане и на нейна база да се предоставят съответните социални услуги - за профилактика, транспорт, личен асистент и пр. Личната помощ, за която омбудсманът Мая Манолова подготви цял закон с майките на деца с увреждания, е само един елемент от тези социални услуги. Недъзите на сегашната система се видяха ясно от инцидент в последните дни, при който човек с инвалидна количка влезе в конфликт с млада шофьорка с инвалиден талон на място за паркиране.

Не е ясно как социалното министерство смята да реши другия проблем, който възникна паралелно с протестите - отмяната от ВАС на ключови разпоредби от правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания. Те касаят начина, по който се определят добавките на хората с увреждания. Висшите магистрати отсъдиха, че размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на конкретния човек и доколко той е работоспособен, а не да е унифицирана сума. Сега добавките са процент от гарантирания минимален доход - за транспорт например се дават 11.25 лв. Седмица след решението няма коментар от социалното министерство.

Изчисления

Хасан Адемов потвърди, че увеличението на бюджета за хората с увреждания, с което парадира премиерът Бойко Борисов, за тях не е реално. Борисов пита защо има палаткови лагери, след като с 80 млн. лв. е увеличен тази година бюджетът за хората с увреждания. Както "Сега" писа преди седмица, основната част от тази допълнителна сума - 68 млн. лв., всъщност компенсира спирането на парите от оперативните програми за личен асистент, т.е. реална разлика за потребителите на тази услуга няма, а на много места се стигна до намаление на часовете и орязване на броя на асистентите.

Зам.-председателят на парламента, който не пусна хора с увреждания в НС, остана на поста си

Бурният спор относно оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов приключи очаквано – оставката не беше прие...

Привилегии

Докато самият социален министър винаги е пътувал в икономична класа, още един негов заместник освен Росица Димитрова е ползвал бизнес класа тази година, става ясно от отговори на МТСП до bTV. От ведомството обаче не уточняват кой е той. Зам.-социални министри още са Зорница Русинова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров. Телевизията е направила опит да се свърже с тях, но е установила контакт само със Султанка Петрова, която казва, че не е пътувала със скъпи билети. Любопитно е, че по наредба министрите винаги имат право да пътуват бизнес класа, докато зам.-министрите могат да ползват тази привилегия по изключение - когато пътуването е над 5 часа. Самата Росица Димитрова пък заяви, че иска да дари парите за билета от нашумялата си командировка до Ню Йорк в разгара на протестите - 8300 лв., на хора с увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com