Храни, които НЕ повишават нивото на глюкоза в кръвта

14117
Храни, които НЕ повишават нивото на глюкоза в кръвта
Снимка: iStock

Здравословното хранене е от съществено значение за преодоляване на преддиабета. Няма храни, билки, напитки или добавки, които да понижават кръвната захар. Само лекарствата и физическите упражнения могат да го направят. Но има неща, които можете да ядете и пиете, и които имат нисък гликемичен индекс (ГИ). Това означава, че тези храни няма да повишат кръвната ви захар и могат да ви помогнат да избегнете скок на кръвната захар. В допълнение към промените в диетата е важно да останете или да станете активни. Научете кои храни можете да добавите към диетичния си план. Може да успеете да предотвратите преддиабет или диабет тип 2, като добавите повече от тези храни, подправки и напитки в диетата си. Яжте ги като здравословни алтернативи на захарта, въглехидратите с висок ГИ или други лакомства.

12 симптома на ниска кръвна захар, които не трябва да пренебрегвате

АВОКАДО

Полиненаситените мастни киселини и мононенаситените мастни киселини са важни компоненти на хранителния план за здравословна кръвна захар. Те могат да подобрят инсулиновата чувствителност. Могат също така да спомогнат за увеличаване на чувството за ситост и да окажат здравословно въздействие върху кръвното налягане и възпаленията. Надежден източник показват, че авокадото може да понижи риска от метаболитен синдром. Това е група от рискови фактори, които могат да увеличат риска от диабет. Авокадото има и нисък гликемичен индекс. За уникален десерт, подходящ за диабет, опитайте да приготвите натуралния, без добавена захар, суров шоколадов пудинг с авокадо.

Кои са индикациите, че кръвната захар е твърде ниска?

РИБА 

Протеините помагат на тялото да се поддържа и възстановява. Тъй като протеинът не влияе на нивата на кръвната захар, той няма класификация на ГИ и няма да повиши нивата на кръвната захар. Протеините също така увеличават чувството за ситост, така че разчитането на протеини, за да се почувствате сити, вместо на хляб, ориз или тестени изделия, може да бъде добър начин да управлявате кръвната си захар. Рибата е чудесен източник на протеини. Тя е с ниско съдържание на нездравословни мазнини и е добър източник на омега-3 мастни киселини. Добрите варианти включват: сьомга, пъстърва, риба тон, скумрия и др. Рибата също така се приготвя бързо и лесно. Овкусете едно филе със сол, черен пипер и лимон, и го сложете във фурна на 218°C. Печете за 20 минути, докато месото стане люспесто.

15 лесни начина за понижаване на кръвната захар

ЧЕСЪН

Чесънът има потенциал да помогне за управлението на кръвната захар. Докладите показват, че приемът на чесън може да понижи кръвната глюкоза на гладно, което е нивото на кръвната захар, когато не сте яли. Подобни проучвания показват, че и лукът има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Чесънът има много нисък гликемичен индекс, така че няма да повиши нивата на кръвната ви захар. 

ВИШНИ

Макар че всички плодове могат да повишат нивата на кръвната захар, някои имат по-нисък гликемичен индекс, като вишните например. Киселите вишни съдържат химикал, наречен антоцианини. Проучванията са дали експериментални доказателства, че антоцианините могат да предпазват от диабет и затлъстяване. Ако сте почитатели на плодовете, опитайте се да ядете повече вишни вместо банани, круши и ябълки. Не забравяйте да използвате вишни, тъй като обикновените череши имат умерен до висок ГИ.

Какво се случва с тялото, когато консумираме захар

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Оцетната киселина в ябълковия оцет намалява някои ензими в стомаха. Едно проучване съобщава, че ябълковият оцет може да подобри инсулиновата чувствителност след хранене. Опитайте да изпиете 20 грама ябълков оцет в 40 грама вода преди хранене, за да намалите скока на кръвната захар.

ЗЕЛЕНОЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ КАТО СПАНАК, КЕЙЛ И МАНГОЛД

Зеленолистните зеленчуци са богати на фибри и хранителни вещества като магнезий и витамин А. Тези хранителни вещества могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Зеленолистните зеленчуци, които да добавите към диетата си, включват: спанак, маруля, зелеви салати, зелена ряпа, кейл и др. Консумирането на 1,35 порции вместо 0,2 порции зеленолистни зеленчуци на ден е свързано с 14% намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com