Храните, които подобряват качеството на съня

2041

Случва се на човек да става от сън сутрин вече уморен, ако е спал само няколко часа. За добър сън трябва да спите не по-малко от 7 - 8 часа. Трябва също да следите менюто си, тъй като има храни, които подпомагат за по-добро качество на съня.

Имунологът Антонина Саволюк припомни, че мелатонинът е отговорен за качеството на съня. Без него пълноценната нощна почивка е невъзможна.

В същото време можете да намерите това вещество в готов вид в черешите и вишните, както и в сокове на базата на тези плодове. Затова лекарят препоръчва да добавите череши или вишни към вечерното си меню. Замразените горски плодове също ще действат благотворно.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

На обяд е препоръчително да се консумира храна, която е наситена с триптофан. Това може да бъде пуешко или пилешко месо, яйца, ядки, боб, банани, млечни продукти или овесени ядки.

Не можете да изберете само един продукт, тъй като са нужни диетични фибри и бавни въглехидрати, така че полезните елементи от предишната група продукти да успеят да се абсорбират по нормален начин. Поради тази причина в менюто трябва да бъдат включени повече зеленчуци и зърнени храни.

Листни зеленчуци и билки са за предпочитане, както и семена и ядки, които съдържат магнезий и успокояват нервната система.

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

Не трябва да забравяме и витамин D. Въпреки това поради неговия дефицит, качеството на съня страда. Поради тази причина трябва да яде мазна риба поне два пъти в седмицата. Ядките и семената също са полезни в този случай, но не бива да прекалявате с тях, тъй като са много калорични.

Добре е да не консумирате тежки храни точно преди да си легнете. Това ще осуети нормалния и спокоен сън. Ще се натовари храносмилателната система и със сигурност няма да имате очаквания релакс по време на нощния сън. Напротив, ще се въртите цяла нощ, ще сънувате кошмари, сутринта ще сте отпаднали и уморени. Няма да имате сили да се захванете с никаква работа. Ще сте максимално неефективни.

Затова е най-разумно да спазвате споменатите по-горе правила, за да сте полезни на себе си и на околните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Правите голяма ГРЕШКА, ако държите...
Коренът от джинджифил е подходящ...
Кои плодове са вредни за хората,...
Видите ли това по картофите - не...
Кой е най-добрият алкохол,...
Подходящи храни при високо кръвно...
Защо трябва да ядем мандарини...
Тези храни стават отровни, щом...
Лекар каза колко мед на ден НАИСТИНА...
Таблетка аспирин в пералнята...
Кюфтетата не ви се получават,...
Това е най-добрата напитка за...

Последни новини