НА ЖИВОВойната в Украйна

Христо Гаджев: Решението да дадем оръжие на Украйна е закъсняло

2306

Предоставяме на Украйна военна помощ, която ще помогне за защитата от дронове на украинските градове. Това заяви пред NOVA NEWS председателят на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев.

Той коментира и излъчването в социалните медии от депутати от ПГ на БСП на закритото заседание на НС. "Заседанието на НС за военната помощ за Украйна беше закрито, защото приложенията към Проекта за решение към ратификацията са с гриф „класифицирана информация”. В комисия разглеждахме приложенията в детайли. Това беше логиката и на заседанието, но се оказа, че депутатите в зала нямат намерение да обсъждат по същество предложенията, които са на вниманието на парламента и решиха да направят сценка. Затова и впоследствие заседанието беше открито".

„Това беше изключително безотговорно от колегите, които излъчваха закрито заседание, в нарушение на всички правила. имаше от други ПГ депутати, които бяха против подобно нещо, защото искаха да обсъждат по същество приложенията, но не можаха да се изкажат, защото заседанието се излъчваше онлайн”, подчерта той.

Според Гаджев решението да дадем оръжие на Украйна е закъсняло. „Повечето страни от ЕС и страни от НАТО вече предоставят помощ на Украйна, защото тя е жертва на агресия. Терминът, че небето над България остава защитено, след решението да предоставим оръжия на Киев, означава, че не сме дали оръжия, които биха намалили българските способности да защитаваме и териториалната цялост и въздушното пространство над България”, подчерта той.

Депутатът беше категоричен, че не предоставяме военна помощ, за да „правим мили очи пред други страни и това не е начин да се покажем пред нашите съюзници и партньори”. „Правим го, защото трябва да подпомогнем страната на жертвата. Ние предоставяме оръжия, които ще подпомогнат защитата от дронове на украинските градове. Това е нещо от изключителна важност за тях”.

Христо Гаджев: Правителството се държи като лешояд над страданието на Украйна, вместо помощ, върти търговия

Позицията на правителството на Кирил Петков е малко като лешояд над украинското страдание. Вместо да предоставяме и да помагаме безвъзм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Донев: България никога не е била...
Донев: ЕК ни благодари за помощта...
Борисов скърби за жертвите след...
Корнелия Нинова обсъди с клуб...
НДСВ ще прескочи бариерата за...
Иван Шишков: Служебното правителство...
"Положението е 0:0 след дузпи":...
Демерджиев: Поисках Скопие да...
Карадайъ: ДПС сме съпричастни...
Политолог не изключва втори парламентарни...
Румен Христов: Бойко Борисов...
Военният министър се оплака от...

Последни новини