Христо Иванов: Всички на практика казват, че не предвиждат възможност за коалиционно управление

1797
Христо Иванов: Всички на практика казват, че не предвиждат възможност за коалиционно управление
Снимка: БГНЕС

„Трябва ни правителство и то редовно. Първо трябва да се върнем към нормалния конституционен ред на управление на страната, което означава парламентарно излъчено редовно управление и второ има десетки причини, за които ние ще разговаряме“. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му са важни поетите към избирателите ангажименти.

Той заяви, че по изявленията на всички политически партии става ясно, че коалиционно правителство едва ли ще има. „Всички на практика казват, че не предвиждат възможност за коалиционно управление, което означава съвместно управление. Нивата на недоверие и на разделение, както вътре в политическата класа на ниво лидери, така и в обществото, са такива, че никой на практика не предвижда възможността за коалиция“, каза Христо Иванов.

Иванов: Културата трябва да бъде разглеждана като част от националната сигурност

Културата в българската политика се утвърди като нещо, за което политиците се сещат накрая - прилично е да се каже нещо за културата, д...

На въпрос дали ще търсят подкрепа от ГЕРБ за правителство на малцинството Иванов отговори, че за да се прецени опасността, трябва да се види какви са другите рискове. „На мен ми се виждат всички други варианти още по-опасни. Освен това не търсенето на подкрепа от конкретна политическа формация предполага коалиционна логика. Тоест обръщаме се към нея, за да я поканим в съвместно управление. В случая логиката е, че не сме го измислили ние. Това са неща, които се практикуват в парламентарните демокрация в такива ситуации на голямо разделение. Когато все пак възниква здрав разум от достатъчно много хора в политическата класа - това е големият въпрос дали ще се случи", обясни той.

Според него има как формулите да работят и без коалиционно управление. "Всъщност не става дума за това, че ние разчитаме, че някой в ГЕРБ или в ДПС ще се събуди една сутрин и ще каже: да гласуваме за Христо Иванов като министър, защото го харесваме. Естествено, че това няма да се случи. Но ако им предложим правителство, което е ясна алтернатива на това, което имаме в момента и е ясна възможност да се случат нещата, които и те, и ние сме казвали на своята избиратели. Тук вече преминаваме от подкрепа за Христо Иванов към подкрепа дали са готови да изпълнят ангажиментите към своите си избиратели“, коментира още Иванов.

Той добави, че вероятно за Бойко Борисов този парламент ще е последният кръстопът. „Той ще трябва да избере накъде върви и дали върви натам, където заявките на ГЕРБ, че са евроатлантическа партия, че искат Шенген, еврозона - все неща, които те ги искат на думи. Вчера Томислав Дончев каза, че той самият не вижда условия за коалиция и това е устойчива позиция на ГЕРБ. Хубаво е да ровим да видим къде е скрито кучето. Ако ще има управление - то няма да бъде базирано на коалиции, но трябва да се поеме отговорност“, каза още Христо Иванов.

Според него останалите възможни конфигурации са гаранции за връщането на България назад или отделянето от европейската й посока. “Ако оценим правилно останалите опасности, на мен те ми се виждат по-опасни. Нека да си представим правителство на “Хартиената коалиция”. Не е ли рисково за страната? Рисково е”, коментира той.

Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство

Възможно е 49-ото Народно събрание да започне със съставяне на конституционно мнозинство още преди намирането на подкрепа за правителст...

За да илюстрира тезата си, Христо Иванов раздели политическите сили в момента на три групи. Първата е на ПП-ДБ, които искат да придвижат страната напред. Втората е на ГЕРБ и ДПС, които са блокът “Назад” или “Отново от същото” и които във вътрешнополитически план не дават да падне и косъм от основните механизми на корупция и осигуряват възможността за безнаказаност. Третият блок нарече “русский мир” (което има две значение - руски свят и руски мир - бел.ред.), в който влизат “Възраждане”, БСП и президента Румен Радев. Според него този блок се надява Путин да наложи преразглеждане на международния ред и България да бъде придвижена към руската сфера на влияние. “Българите трябва да изберат накъде искат да тръгне страната - напред, назад или на изток”, каза той.

Сред рисковете добави и възможността България да бъде управлявана от служебното правителство, което прави опити да промени стратегическата ориентация на страната. Той обясни, че тази „форма на президентско управление“ вече трябва да спре. „Тя започва постепенно да се превръща в някакъв самостоятелен център на власт, който има амбиции дори да преориентира посоката на развитие на страната. Затова говоря за това, че ние сме със съзнание за нашето отговорност в този случай“, добави съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов разкритикува и ГЕРБ, които направиха кампания на отрицание, обиди и ругатни, с които според него показват, че нямат желание за коалиция, обърната към бъдещето на България. Освен това според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подхранва с позитивни коментари, “с малки суми но редовно”, единствено лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Ако гледаме нашите опоненти от ГЕРБ - в тяхната кампания няма и едно послание, насочено към бъдещето. Дори техният лозунг ни връща в миналото. Те могат да бъдат основа на коалиция, но тя ще бъде обърната назад. Българските граждани могат добре да оценят риска да се връщат назад или искат страната ни да тръгне напред”, каза Иванов, като оцени възможността в някакъв момент ГЕРБ да направи отново правителство с тайната подкрепа на ДПС, но с явната на “патриотите” от “Възраждане”, както вече го е правил.

Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред

Най-добрият шанс за трайно, стабилно и реформаторско правителство, с което България да тръгне напред, е подкрепата за обединението межд...

“България може да тръгне напред и да се извади от тази незаслужена и нерадостна картина, в която се намира, но просто трябва да има правителство. Ние от “Продължаваме промяната - Демократична България” даваме много ясна заявка, че не сме част от проблемите, а от решението им. Затова призоваваме хората да гласуват, за да има правителство”, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика