Хроничното главоболие - причини и какво помага при него?

2017

Хроничното главоболие е дефицит на серотонин в мозъка, които е генетично обусловен. Променят се рецепторите за болка и физиологията на кръвоносните съдове предизвикват главоболието.

При около 90% от всички пациенти се наблюдава фамилна обремененост. Факторите, които най-често оказват влияние, са някои храни, стрес, метеорологични промени или хормонални нарушения и т.н.

Видовете главоболие

- мигрена - пулсираща едностранна болка, още по познато като виене на свят и гадене;

- тензионно главоболие - двустранно, стягане на главата или тупаща болка в челото.

Много често пациентите, които имат хронично главоболие, също така развиват резистентност към обезболяващи лекарства. Точно за това трябва да се обърне внимание и на други фактори, като овладяването на стресът и на начинът на хранене. Добре е да приемате хранителни добавки и други подобни алтернативни методи.

Хроничното главоболие може да е симптом и на някой заболявания. Много е важно преди да преминете на алтернативни метода, да се консултирате с добър лекар, който е специалист в тази област.

Всички видове главоболие и как да се преборим с него

Методи за лечение на главоболието

1. Витамин В6 - 50 мг на ден стабилизират нивата на серотонин в мозъка;

2. Джинджифил -  пресен смлян джинджифил в 500 - 750 мл гореща вода, дневната доза е 1 ч.л.;

3. Лед - свива кръвоносните съдове и по този начин спира болката, защото притиска нервите, понижава метаболизмът и спира сигналите за болка, намалява мускулните контракции. Трябва ледът да се увие в кърпа, защото по този начин предпазва кожата. Дръжте го на мястото за не повече от 20 минути;

4. Фибри и вода - Препоръчва се редовна консумация на бобови култури, плодове и зеленчуци, семена, ядки, зърнени храни и много вода. Хранителна добавка с фибри също е чудесен избор;

5. Акупресура - акупресурната точка LI4 се намира върху месестата част между палеца и показалеца. Приложете лек натиск върху всяка ръка за 1 минута докато главоболието спре. Усеща се лека, но не силна болка. Бременните жени не трябва да го правят.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

Причини за главоболие

Мононатриев глутамат, които е хранителен подобрител, може също да причинява мигрена на хора, които са чувствителни към него. Той е съставка в доста храни като - малцови екстракти, изделия с мая, естествени овкусители, зеленчукови бульони, фибролизирано овесено брашно и др.

Храните със съдържание на тирамин са свързани пряко с хроничното главоболие. Трябва да изключите храните, които мислите, че ви предизвикват главоболие за известно време. И когато отново се включат трябва да се следи дали ви предизвикват главоболие.

Рисковите храни са смокини, пушена риба, цитруси в големи количества, пушено и саламурено месо, заквасена сметана, кисело мляко, оцет, узряло сирене, хайвер, херинга, изделия с мая, мариновани храни, алкохол, червено вино, шоколад, захарни изделия, кофеин, шушулките на зелен боб и грах (над 200 мг) и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Разберете отровен ли е живакът...
Какво се подобрява, ако спим по...
Как да разберем кои храни дразнят...
Есенният плод, който има огромни...
Защо все повече хора започнаха...
5 ежедневни храни, които могат...
Изстискайте един лимон и направете...
Дами, липсата на сън нанася повече...
Благодарение на тези 2 съставки,...
Няма да повярвате, но това е най-добрата...
Добра идея ли е да слагате сапун...
Какви неща задължително трябва...

Последни новини