Huawei GT2 Pro - новият ми помощник-треньор

6515
Huawei GT2 Pro  - новият ми помощник-треньор
Снимка: Actualno.com

„Вземи си почивка“ - съобщение, което часовникът ми написа днес, докато подготвях поредните хранителни режими и тренировъчни програми. Като фитнес треньор с близо 15 години километраж, може би ще ви изненадам като ви кажа, че освен да съм активен в голяма част от 24-те си часа в денонощието, за да поддържам собствената си кондиция, което е задължително за професията ми, работата ми всъщност включва и доста часове умствен труд по планиране и контролиране на физическата активност на клиентите ми. Замислих се кога за последно някой е бил така загрижен към часовете ми работа, още по-малко часовникът ми. Huawei GT2 Pro.

Последната абревиатура идва съвсем на мястото си, защото тази машинка е наистина професионална.

Като спортист и треньор през годините съм сменил много фитнес монитори, за да виждам и разбирам детайлите на това какво правим аз и хората, с които работя. GT2 Pro изкарва информацията така мигновено, давайки точните съвети, че на моменти имам чувството, че аз самият си имам треньор. Даже, както е популярно да се казва зад океана, life coach – за съня ми, нивата на стреса, съвети за почивка и кислородна сатурация, спортовете, които практикувам.

Преди ми се налагаше да сменям часовника заедно със спортния екип. Сега мога спокойно да сложа GT2 Pro, независимо дали съм с дънки или панталон, защото металният му корпус и стъклото от сапфир, с елегантна кожена каишка ми дават този комфорт.

Даже мога да слагам различни циферблати – като през приложението на телефона мога да се сдобия с още цял куп такива - и така шансът „да ми омръзне“ съвсем се изпари.

Сред натоварения с екстри арсенал ми се открои неговата водоустойчивост и опциите за проследяване на много водни спортове -нещо на което държа, защото обичам да плувам, а когато сезонът го позволява – и да се качвам в каяка за няколко обиколки на езерото. Впрочем каишките също могат да се сменят - можеш да имаш много повече от една, както от Huawei, така и от други производители, защото са със стандартно окачване. За плуване конкретно препоръчвам силиконовата черна, специално за плувци.

Ето как една от първите ни съвместни спирки беше гребната база на Панчарево. Там моят нов помощник-треньор ме изненада като освен стандартни параметри като пулс, време, дистанция (благодарение на вградения GPS, който се оказа изключително точен), отмерваше и броят на загребванията, които правех на минута. Нещо, което всеки любител на гребните спортове би оценил много високо.

На следващата седмица планирах да направя едно по-дълго сутрешно бягане, защото ми беше време, но и защото исках да разуча някои от функциите на GT2 Pro за тази активност. Станах, събуден от ято птици, които чуруликаха тихо - определено един от най- ненатрапващи звуци, който може да ви извади от унес, за разлика от стандартен телефон, будилник или кучето на съседите. Между другото можеш да го настроиш GT2 Pro да те буди в подходяща фаза на съня в зададен интервалтъй като той измерва и това - а сънят е ключово важен за възстановяването. Не е било сън, се оказа, а алармата на GT2 Pro, който се оказа професионалист и в безстресовото събуждане. Приготвих се и излязох на пръсти, без да събудя малкия звяр, спящ в детската стая, и точно тогава с ужас установих, че имам само 15% батерия, а възнамерявах да бягам поне час. Реших – рискувам!

Въпреки, че заради ранния час температурата беше по-ниска (около 5-6 градуса) батерията показа характер и за час в работен режим и с включен GPS падна само с 1%, което ме впечатли. Малко от нас се ползват със същата издръжливост на батерията на телефона си в студено време.

И това не е всичко. Обичам да бягам в дън гори тилилейски, където обичайно GPS-ът ми се чуди дали да звъни на 112 или на ПСС. Новият ми помощник-треньор, обаче, разчете местоположението, а след бягането ми нарисува детайлна карта с куп статистики за истински маниаци – освен време, темпо, пулс и зона на натоварване, сега се появиха брой крачки и още.

В един от режимите пък има предварително зададени програми за бягане - за начинаещи, за професионалисти, от тренировки за горене на мазнини до предизвикателства за максималната кислородна консумация (VO2 max). GT2 Pro може и това - ще я измери, за да сте наясно докъде се простират възможностите ви. VO2 max е един от показателите, които пряко се свързват с цялостната издръжливост на „батериите“ ни, особено при циклични спортове като колоездене, плуване, бягане, гребане.

 

Между другото, не съм чакал батерията да падне до край, но тя спокойно изкара 10 дни, когато го сложих да се зарежда при налични още 24%. Никога преди това не ми се е случвало подобно нещо с фитнес часовник.

Зареждането е безжично, като от Huawei са създали елегантна платформа с формата на часовника, върху която той лепва. Прилича на голяма ефервесцентна таблетка и подобно на нея спестява главоболията с целенето на буксата и щипката. Безконтактното зареждане би могло да се ползва и на друго устройство или телефон, който поддържа тази функция. 30 мин и помощник-треньорът вече е в пълна готовност готов за работа.

Поразрових в допълнителните спортове, които GT2 Pro поддържа и с изненада открих, че там е и спортът, с който често организираме спортни събития по тиймбилдинг програми - гребане с „драконови лодки“. Нямам търпение да дойде новият сезон, за да влезем с „драконите“ на вода и да опитам функциите му в тази дисциплина.

Накратко, новият ми „помощник-треньор“ е елегантен, интелигентен, освен пълен разбор на тренировката, може и полага много допълнителни грижи за вас и значително облекчава живота на старши треньора. На всичко отгоре работи дълго, без да му се налага почивка на зарядната станция.

 

Автор: Стефан Терзийски

Huawei GT2 Pro e любезно предоставен от Huawei България за тестване от фитнес треньора Стефан Терзийски, автор на рубриката Actualno ВКЪЩИ. Съдържанието е редакционно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com