НА ЖИВОВойната в Украйна

И Казахстан няма да признае т.нар. референдуми в окупирана Украйна

1310

Казахстан не възнамерява да признае фалшивите референдуми в Херсонска, Луганска, Донецка и Запорожка област, с които се цели анексирането от Русия на окупираните украински територии. Това съобщи информационна агенция KazTAG на 26 септември, позовавайки се на говорителя на казахстанското външно министерство.

"Що се отнася до самопровъзгласилите се държави ЛНР и ДНР, както и до военните администрации на Запорожка и Херсонска област на референдумите за присъединяване към Русия, Казахстан изхожда от принципите на териториалната цялост на държавите, тяхното суверенно равенство и мирно съвместно съществуване", коментира говорителят от МВнР на бившата съветска република Айбек Смадияров.

На 17 юни, по време на Петербургския международен икономически форум, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че няма да признае назначените от Москва проксита в Донецка и Луганска област.

Прессекретарят на Министерството на външните работи обръща внимание и на речта на Токаев от трибуната на ООН, в която той заяви важността на неотклонното спазване на принципа на международното право, който се основава на Устава на световната организация. В Устава се говори за отговорността на държавите членки на ООН, за поддържането на мира и зачитането на териториалната цялост на държавите.

"Потвърждаваме готовността си да окажем всякакво възможно съдействие за установяването на политически диалог. В същото време страната ни смята за най-важна задача запазването на стабилността както на регионално, така и на глобално равнище", се казва в призива.

Огромна част от международната общност се обяви против законността на т.нар. референдуми - фалшиво гласуване под дулата на оръжия с предизвестени резултати. Българското служебно правителство заяви, че няма да признае резултатите от допитванията, същото сториха още съседна Сърбия, САЩ и западните държави.

ОЩЕ: Бившите съветски републики видяха, че Москва е слаба - готови са да се възползват

Казахстанските граничари хванаха в степта руснаци, бягащи от мобилизацията (СНИМКА)

Казахстанските граничари са задържали трима граждани на Руската федерация, които са се опитали да преминат незаконно държавната граница...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Масови протести избухват в Китай...
Северна Корея ще има най-мощните...
Хеликоптер се разби в Южна Корея...
Турция няма да иска разрешение...
Какво още може обновеният изтребител...
Илхам Алиев: Азербайджан е готов...
Жители на Анталия се бунтуват...
Две ракети бяха изстреляни по...
Япония със стратегия за отвръщане...
Трети пореден ден антирекорд...
Ердоган: Ще създадем безопасна...
Азербайджан: Няма да има преговори...

Последни новини