И КРС глобява БНР заради спирането на сигнала по време на протеста

1545
И КРС глобява БНР заради спирането на сигнала по време на протеста
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи акт за установяване на административно нарушение на Българското национално радио. Става дума за протеста срещу отстраняването на съдебната журналистка Силвия Великова миналия петък, когато радиото се обяви срещу погазването на свободата на словото и заглуши ефира си. Предвидената санкция в Закона за електронните съобщения за извършеното от БНР нарушение е в размер от 10 000 до 100 000 лева. Вчера стана ясно, че глоба ще наложи и СЕМ. А редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов. Днес той бе откаран в болница заради високо кръвно. 

"Не са били налице нормативно установени основания, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г., в периода от 06:30 часа до 10:30 часа", се казва в позицията на КРС. Която още гласи:

"На 13.09.2019 г. КРС извърши проверки във връзка с преустановяване на излъчването на програма „Хоризонт” на БНР, в хода на които е установено, че БНР е нарушило условията на издаденото от КРС разрешение.

На 13.09.2019 г. инспекторите на КРС констатираха прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” и извършиха проверка в БНР. От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт”. Констатирано е, че и двете програми на БНР „Хоризонт” и „Христо Ботев” използват един и същи оптичен пренос между БНР и „НУРТС България” ЕАД, който на 13.09.2019 г. не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма „Христо Ботев”.

При извършената проверка в „НУРТС България“ ЕАД беше установено прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” на територията на цялата страна от 64 предавателни станции. Констатирано е, че на 13.09.2019 г. в периода 09:00 ч. до 17:00 часа е предвидена годишна техническа профилактика единствено на РРТС „Белоградчик“, РРТС „Ивайловград“ и РРТС „Трещеник“.

В хода на проверката беше установено, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. техническият директор на БНР е изпратил електронно съобщение (e-mail) до началника на отдел „Радиоразпръскване” на „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД с искане да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт” на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 06 до 11 часа поради профилактика на студийния комплекс. На 12.09.2019 г. от „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД е изпратено електронно съобщение до техническия директор на БНР, че няма да се подава сигнал на програма „Хоризонт” в исканото време. На 13.09.2019 г. в 8:07 ч. , отново чрез електронно съобщение, от техническия директор на БНР е поискано възстановяване на сигнала на програма „Хоризонт” в 10:20 ч.

Въз основа на описаната фактическа обстановка, на 17.09.2019г. на БНР е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. На 20.09.2019 г. изтича 3-дневният законов срок за възражение от страна на нарушителя срещу констатациите в акта, след което следва издаване на наказателно постановление".

На 16.09.2019 г. КРС предостави материалите от извършената проверка на БНР на Върховната касационна прокуратура. Която обяви, че спирането от ефир не се е дължало на профилактика. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com