И парниковите домати могат да бъдат сладки с тези 4 условия

5581
И парниковите домати могат да бъдат сладки с тези 4 условия
Снимка: Pixabay

Общоприето е, че доматите, които се гледат в оранжерия, са лишени от характерния вкус и това трябва да се приема за правило. Въпреки това, съществуват няколко лесни начина да направите дори оранжерийните домати по-сладки.

Сортовете с по-малко семена традиционно са по-сладки. Те включват "Биволско сърце", "Розов домат" и др.

Освен сорта обаче, редица други фактори влияят и върху вкуса на домата, споделят градинари.

Слънчева светлина

Тези зеленчуци много обичат слънчевата светлина и най-сочните, сладки плодове се появяват на храстите, които са най-осветени. Доматите се нуждаят от поне 8 часа слънчево греене на ден. Често притежателите на оранжерии се стремят да спестят място и засаждат гъсто корените на свободното пространство, поради което посевите растат на сянка, зреят по-дълго и имат ненаситен, тревист вкус.

В допълнение, поликарбонатът, който покрива оранжерията, може да бъде обработен с анти-UV агент, който също влияе върху вкуса на домата - светлинният спектър се променя значително заради това покритие, въпреки че предпазва зеленчуците от изгаряния в твърде горещите дни. Също така, не забравяйте да избършете покритието от натрупания прах.

Домати с петна: Защо се случва и как да се справим с това

В градината често се срещат домати с неправилна форма и със сиво-кафяви петна. Дори си има име - „котешко лице“, тъй като н...

Хранене на растенията

Процесите на натрупване на захари в растенията могат да стимулират правилното хранене. Популярните опции включват азотни добавки в началото на вегетационния сезон, както и добавки с фосфор и калий по време на формирането на плода.

Фосфорът е необходим и за формирането на кореновата система, поради което без него по принцип не може да стане добра реколта. В същото време, калият допринася за устойчивост на неблагоприятни условия, а също така участва в метаболизма на протеините, оказвайки значително влияние върху крайния вкус на домата. Знаейки това, мнозина добавят инфузия на пепел към почвата, но трябва да се вземе предвид коя пепел съдържа повече калий. По правило това е пепел, получена от изгаряне на лозови клони, картофи, суха трева. Закупените, професионални торове също са полезни.

Правилно поливане на доматите

Честото поливане извлича хранителни вещества от почвата, което води до увреждане на плодовете. Доматите растат воднисти и кисели, или напълно безвкусни, напукани. Много хора знаят този ефект, тъй като в резултат на продължително дъждовно време реколтата от домати расте с лош вкус.

Защо доматите са най-добрата храна в жегата?

Ястията с домати са особено предпочитани през лятото, най-вече тези от тях, които не изискват топлинна обработка. Дори сурови, доматит...

Понеже температурата в оранжерията е по-висока от външната, в горещите дни градинарите обилно поливат. За да не се се разочароваме от реколтата, това не трябва да постъпвате така. Добре е да поливате доматите обилно, но рядко - така че земята да се намокри на дълбочина най-малко 30 сантиметра.

За да се намали изпарението на почвата, по-добре е да се мулчира с трева, компост, слама или торф.

Образуване на храсти

Голям брой странични издънки могат да забавят растежа и да дадат голяма сянка, която не позволява плодовете да бъдат изложени на слънчева светлина. Следователно, храстите трябва да се подрязват редовно и внимателно.

През целия сезон експертите съветват да се режат израстъци, а през август да се отрязват върховете на храстите, които са твърде високи, така че да растат и узряват плодовете, а не зелената маса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com