И рано сутрин депутати от ГЕРБ и ДПС внушават как е по-добре без преференция

4483
И рано сутрин депутати от ГЕРБ и ДПС внушават как е по-добре без преференция
Снимка: БГНЕС

Не сме ограничили мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен вот. Тази теза вкупом защитиха депутатите от ГЕРБ и ДПС Димитър Лазаров и Джихан Ибрямов, след като късно снощи беше прието партийна листа да се пренарежда само при минимум толкова гласове, колкото са необходими за влизане в съответния изборен орган – парламент, общински съвет, Европейски парламент.

Същевременно депутатът от БСП Крум Зарков беше категоричен – ако тези правила важаха още преди изборите през 2017 година, нямаше да има влезли в сегашния парламент депутати с преференция. Практически се обезсмисли преференциалният вот и това беше направено умишлено, убеден е червеният депутат. За ДПС не съм изненадан, те си защитават тази позиция, но когато направиха това предложение и през ум не ми беше минало, че ГЕРБ ще подкрепят, подчерта Зарков.

Няма да има нов състав на ЦИК преди евроизборите

Съвсем очаквано, около половин час след полунощ, Народното събрание взе решение да не задейства процедура по смяна на Централната избир...

Оставихме лошата част от преференциалната система и махнахме добрата. Пак може да се събират гласове чрез покупко-продажба за даден кандидат, просто няма да има разместване на листата, подчерта депутатът от ВМРО Александър Сиди. Надяваме се президентът да наложи вето, има много проблеми в този кодекс – това, което правим на парче, според мен е грешно, повтори той това, което каза и снощи в парламента.

Трябваше това да го коментираме на Коалиционен съвет, посочи още Сиди, но Лазаров му опонира – първо трябвало да има вътрешен коалиционен съвет на "Обединени патриоти", а той не можел да се събере, да не се говорело сега за Голям коалиционен съвет.

Тезата на Лазаров беше, че ГЕРБ поискали изцяло мажоритарен вот, но никой не ги подкрепил, а сега опозицията в парламента се оплаква от преференцията. Би трябвало с промените гражданите да станат по-активни, каза още депутатът и даде пример – правело се вътрешен вот на членовете на ГЕРБ, не било авторитарно подреждането на листите.

Ибрям стигна и по-далеч – хем Изборният кодекс преди промените пречел на гласуването, хем не трябвало да има изменения половин година преди изборите. И засегна темата как във Великобритания имало огромни опашки да се гласува и съвсем малко – по една минута, с което обърна темата към неприетото предложение на ДПС да се откриват секции в чужбина без ограничения.

Окончателно: Няма да има актуализация на избирателните списъци, мъртвите души остават

След като беше отложено с 8:30 часа, в крайна сметка предложението на БСП да има публичен регистър на избирателите, актуализиран на баз...

За финал Лазаров заговори за проблеми с машинното гласуване, след като вече беше решено на евроизборите да има 3000 секции с машини, на местните избори – 6000 машини, а от догодина в България изцяло само машини. На предишните избори имало например 9 секции, от които не е предадена контролната памет на машините – не можело още отсега, за евроизборите, да има машини навсякъде, както искаше снощи БСП. Мен ако питате, нека 3000 машини или 6000 има само в една община или област, да се обучат хората, добави той. Настояваме само да се изпълни законът – през 2014 в Изборния кодекс беше заложено 2019 година да има пълно машинно гласуване, припомни Крум Зарков. А Ибрям също подкрепи цялостно машинно гласуване, имало достатъчно пари и ДПС не знаело защо има такъв отпор.

В подобен дух премина разговорът на други депутати в студиото на bTV.

"С тази промяна нито един народен представител не би влязъл парламента. Бяха гласувани текстове, които депутатите не бяха чели и с това се взриви доверието в изборната система". Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков. По думите му по този начин е пренебрегната волята на 2 млн. граждани, които биха ползвали преференции.

Боженков обърна внимание и на факта, че след гласуването от 14 февруари над половината от актовете на ЦИК няма да може да се обжалват. "Това гласуване мина с гласовете на патриотите. Държавното управление не е селска кръчма, в която да влизаш и да излизаш, когато си поискаш", добави още Боженков.

ДПС не успя да си осигури изборни автобуси за евровота и местния вот

ДПС не успя в инициативата си да премахне условието за уседналост, за да може да участваш на евроизбори. Съгласно Изборния кодекс, за ...

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков изборното законодателство е политически въпрос и има своите плюсове и минуси. "Ако говорим за коренна промяна това означава да минем на мажоритарни избори. Тук не се променя политическата ситуация... Никога не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП", допълни още той в интервю за bTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика