НА ЖИВОВойната в Украйна

И Стефан Янев предложи на Радев контактни групи за правителство (ВИДЕО)

4196

"Оставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната риторика на изборите, но не виждам резултат в тази посока, напротив - вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс."

Това обяви президентът Румен Радев по време на последната от серията консултации за съставяне на правителство, този път с най-малката формация "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев. По думите му партията, макар и най-малобройна, има своята отговорност с присъствието си в 48-ото НС.

"Вие вече изразихте готовност да водите разговори със всички парламентарни сили", подчерта Радев.

ОЩЕ: Десислава Атанасова: Да се говори за правителство, но без ултиматуми

"Очевидно трудно нашето поведение определя поведението на цялото НС, но в същото време сме устойчиви и още от предизборната кампания не тръгнахме да търсим конфронтация, а напротив - зададохме тон на диалог и сътрудничество", обяви на свой ред лидерът на БВ Стефан Янев. По думите му предсрочните парламентарни избори могат да решат единствено тясно партийните проблеми, но не и проблемите на българските граждани.

Двамата се разминаха в оценките си за законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Според държавният глава те трябва да са във фокуса на законодателя, докато Янев подчерта, че за тях те не били важни, а на първо време поставяли проблемите с инфлацията и кризите на обикновените хора.

ОЩЕ: Наталия Киселова: Предстоят нови избори

"Дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите. Не трябва водещо да бъде името на правителството, а принципите и приоритетите, около които ще се водят разговорите, както и хоризонтът на действие", каза още Янев. Той допълни, че за такива разговори са необходими контактни групи по различните политики, които да подготвят коалиционно споразумение.

"За нас не е от значение, кой ще е водещият в тази коалиция. Възможно е да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат – това включва разговори с всички партии", заяви още лидерът на "Български възход".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини