Идея: Финансови глоби за родители, чиито деца не спазват училищния правилник

7822
Идея: Финансови глоби за родители, чиито деца не спазват училищния правилник
Снимка: iStock

69.2% от учителите казват, че не налагат санкции на учениците, защото процедурата е бавна и мудна, а 63.5% - защото е тежка и безсмислена. 71% от преподавателите се възпират да санкционират ученици, защото се притесняват от неуважителното, понякога скандално, отношение от някои родители, а близо 46% се страхуват от пропуски в процедурата. Това показва национално проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по темата за ефективността на санкциите като инструмент за обща подкрепа на учениците, проведено сред 2890 педагогически специалисти и заинтересовани в рамките на 10 дни.

Заради неработещите правила в тази област от синдиката настояват за ясни задължения за родителите, включително и финансови санкции при нарушение на училищния правилник, както и да се въведе оценка "Дисциплина" за учениците, която да влияе на формирането на бала им при кандидатстване в гимназия, пише в. "Сега"

Училищните директори са с нагласа за грипна ваканция

С всеки изминал ден процентът на отсъстващи, болни ученици става все по-голям. Ние сме с нагласа не за онлайн режим на обучение, а крат...

От синдиката открай време определят наредбата за приобщаващото образование, в която е описан редът за налагане на санкции за учениците, като най-неработещата сред всички наредби на МОН. Изследването им потвърждава това - 86.7% от запитаните смятат, че процедурата за налагане на санкции трябва да бъда олекотена, а 93% - че наредбата следва да бъде променена или отменена. Според профсъюза това недвусмислено показва, че на практика този инструмент за подкрепа не работи.

"Не налагам санкции на ученици, защото процедурата е бавна и мудна", казват 69.2% от запитаните. 63 на сто от тях заявяват, че нямат практика да налагат санкции, защото "процедурата е тежка и безсмислена" а 53% - че ефектът от тях е нулев. 57.5% твърдят, че "директорът не разрешава налагане на санкции заради делегирания бюджет и отлив на ученици", като само 28.8% заявяват смело, че не притесняват да инициират процедурата по налагане на санкции на ученик.

Най-затрудняващия елемент за налагане на санкции според 71% от учителите е "неуважителното, понякога скандално, отношение от някои родители". Почти половината педагози се страхуват от пропуски в процедурата (45.8%), а 1/3 от тях имат притеснения от комуникацията с родителите. 25% от учителите не разбират самата процедура по налагане на санкции, а 19% от тях споделят, че в училището им липсва психолог или педагогически съветник, който следва да се включи в етапа при прилагане на мерки преди минаване към санкция. На въпроса: "Смятате ли, че ангажираността на родителите ще се повиши при сключване на договор между образователната институция и родителя за спазване на училищния правилник, като това да носи юридическа и съдебна отговорност", 85.2% са убедени, че това ще се случи, 8% нямат мнение, а 6.8% не виждат смисъл в такъв договор. 89.7% от респондентите са определили "съдебната практиката в България някои родители да съдят училището заради наложени наказания или ниски оценки" като "безрезервно порочна" и само 2.2% - като възпитателна за учители и директори.

От синдикат "Образование" предлагат няколко конкретни мерки за повишаване на ефективността на санкциите. На първо място, според тях на родителите трябва да се вменят ясни задължения, както и финансови санкции при нарушение на училищния правилник. В училищния закон да се вмени задължение за сключване на договор между родител и образователна институция по отношение на училищния правилник със съответните финансови и административни санкции за родител, както и да се въведе оценка "Дисциплина" в четири степени чрез промяна в закона, която да влияе на формирането на бал при кандидатстване, настояват още те.

КТ "Подкрепа" иска оценка "поведение" за учениците

Оценката на поведението да влиза при балообразуването за приема на ученици в гимназиите след седми и осми клас бала при кандидатстване ...

От профсъюза предлагат още процедурите по санкции на ученик да бъдат на уведомителен режим, т.е. родителят да не може да откаже подкрепа и по този начин да блокира процедурата, както и да се поощряват партниращите родители. Други техни идеи са да се намали тежестта на броя ученици като компонент за формиране на бюджета на образователната институция, както и социалните служби, Агенцията за закрила на детето и отделите за закрила на детето да се активизират, реформират и "станат авторитет към родители, отклоняващи се от общоприетите протоколи за партниране".

ОЩЕ: МОН предлага и четвърто класиране след изпитите в 7-и клас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование