Идиот ли съм, защото искам по-глупав телефон?

5065
Идиот ли съм, защото искам по-глупав телефон?
Снимка: Getty Images / Images

Колумнистът на Wired Меган О'Гиблин предлага съвети на читател, вбесен от обаждания, звукови сигнали и безброй приложения.

„Прекарвам твърде много време в гледане на телефона си и идеята да направя цифровия си живот по-лесен става все по-привлекателна. Намерих няколко приложения и уроци, които обещават да направят телефона ми тъп, но досега ми е трудно да направя тази стъпка. Дали просто се опитвам да избягам от съвременния живот?", пита потребителят.

А отговорът на О'Гиблин е повече от изчерпателен, публикуваме го без редакторска намеса:

Сега, когато все повече и повече безшумни познати предмети (хладилници, термостати, звънци на врати и дори тоалетни) стават „умни“, често се чувствате така, сякаш целият нежив свят преминава през процес на „просветление“. А на прилагателното „интелигентен“ става все по-трудно да се устои, особено в едно общество, което гледа на интелигентността като на вид валута – а на моменти дори като духовно предимство. Така че докато „зашеметяването“ със смартфон е технически доста обикновен процес на изтриване на приложения, блокиране на достъпа до интернет и избиране на непривлекателни тапети и цветове на шрифта, разбирам защо може да ви е тревожно. Доста е трудно да се избегне чувството, че този вид дигитален минимализъм противоречи на течението на това „просветление“ и че не просто улеснявате живота си, но и деградирате в интелектуален смисъл.

Може би затова един от най-популярните "глупави" телефони от новото поколение - Light Phone - залага на яркостта на цвета и асоциацията на тази яркост с интелекта. Във функцията на Kickstarter от 2015 г. за оригиналния модел на този телефон, чиито възможности бяха ограничени само до извършване и получаване на обаждания от него, беше казано, че той е „предпазливо прост“ и че обещава на своите собственици живот, в който те ще могат свободно да се занимавате с интелектуални и творчески дейности, търсене на нещо по-високо, без да се разсейвате от безкрайни обаждания и звукови сигнали, които предизвикват остро желание да получите нова порция допамин.

Историята с Light Phone обаче също илюстрира неуспеха, който е познат на всички, които са направили опит да ограничат своя дигитален живот, как различни функции и приложения сякаш постепенно се връщат обратно в картината сами. По времето, когато производителите представиха втория модел през 2019 г., този телефон вече имаше (черно-бял) сензорен екран и възможност за изпращане на текстови съобщения, както и музика, карти и приложения за споделено пътуване. В рекламния материал се подчертава, че тези добавки са „инструменти, а не развлечение“, но подобно извинение звучи доста съмнително – сякаш човек, който се опитва да спазва диета, се убеждава, че лакомствата, които яде, съдържат само „здравословни мазнини.

Възходът за производителите на чипове се превръща в падение

Като пример за индустрия, която не се слави с липсата на промени, производството на чипове се подготвя за нов особено рязък завой в идн...

Дори и най-ревностните опити за изоставяне на вездесъщите технологии се превръщат в рационализация и изобретяване на творчески вратички. Познавам една жена, която стана толкова пристрастена към четенето на новини, че в един момент премахна всички медийни приложения и браузъри от телефона си, ограничавайки ги до текстови съобщения, обаждания, прогноза за времето и карти. Тази схема работи, докато тя откри, че може да търси в Google Maps централата на New York Times Company в Манхатън и след това да получи достъп до началната страница на вестника през вътрешния браузър на приложението. Старата поговорка за зависимостите - че те не могат да бъдат надхитрени - важи двойно за интелигентните технологии, които са създадени по този начин.

Като се има предвид всичко по-горе, мога да ви предложа решение, което на пръв поглед противоречи на здравия разум: спрете да се страхувате от „глупостта“ и я приемете напълно. Като повечето хора, които искат да „пооглупеят“, подозирам, че го искате отчасти заради намирането на тишина – искате да ограничите тази безкрайна врява, която ви заобикаля – но в същото време ви притесняват много нелицеприятни синоними на тази дума, като например "идиотизъм".

„Идиотизмът“ обаче съвсем не винаги е бил обременен с негативните асоциации, които носи днес. Тази дума идва от гръцката дума idiotes, използвана за обикновените атиняни, които, за разлика от войниците, писарите и политиците, нямат нищо общо с държавните дела. Тази дума е означавала, че идиотизмът е пряко свързан с философията и тази идея се връща към самия Сократ, който, както знаете, казва, че "нищо не знае" и че това го прави по-умен от тези, които се смятат за образовани. Декарт, за да издигне съвременната мисъл на ново ниво, просто изоставя цялото знание, което преди е приемал за даденост.

Повечето от тези положителни конотации вече са избледнели, но възраждащата се носталгия по „глупавата“ технология често се подхранва от не толкова модерно желание да се дистанцира от шума на големия град и яростната търговия на Агората. Може би това е просто друг начин да се каже, че въпреки повсеместното възхваляване на „умността“, мнозина от нас тайно искат да знаят по-малко.

Идеята, че в един момент информацията става модерно не информативна, е мисъл, красноречиво изразена от философа Торо, чиито оплаквания за новинарските цикли от 19-ти век звучат изненадващо актуално днес. Когато чул, че трансатлантическа кабелна линия скоро ще донесе актуални новини от Европа, Торо предположил, че „първата новина, която ще попадне в големите, клатещи се уши на американците е, че принцеса Аделаида е болна от коклюш.” Усещам също, че информационната икономика засенчва много по-мрачна екзистенциална сделка: постоянният достъп до знание тихо е атрофирал мускулите на вашето въображение и сега вашето потапяне в цифрови ехокамери може да възпрепятства по-оригиналните форми на мисъл.

Китай и Русия подкопават печалбите на една от най-големите публични компании в света

Бизнесът на Microsoft търпи негативни последици от събитията в източното полукълбо, поне когато говорим за неговите собствени стандарти...

Идиотизмът не трябва да се бърка с глупостта - съзнателно отхвърляне на информация, което може да разклати закостенелите нагласи на човека. В основата на глупостта е гордостта, която я превръща в превратник на ума. А идиотизмът може да се разглежда като състояние на откритост и гъвкавост - тези качества са определящи в архетипа на глупака, който се появява в много култури, от хейока на индианците сиукс - свещен шут, който умишлено извършва действия, противоречащи на здравия разум (язди кон назад, носи дрехи наопаки, оплаква се, че преяжда, въпреки че няма достатъчно храна), за да оспори народните нагласи - на руските свети глупци, чиято привидна лудост се смяташе за проява на божествен дар.

Глупаци винаги са били тези, които са знаели как да се трансформират, които са знаели как да действат на ръба. Това се отнася преди всичко за глупака на Шекспир, който често „се олюлява на ръба на реалността”, както се изрази един учен. Глупакът служи като посредник между играта на сцената и публиката - тоест той контролира пространството, където измислицата среща реалността - той се движи свободно между сцената и публиката и на моменти разбива "четвъртата стена", за да коментира какво се случва.

Повдигнах образа на глупака, отчасти за да подчертая положителните аспекти на "зашеметяването" - за разлика от пълното отхвърляне. Колкото и примамлива да изглежда перспективата за пълно излизане от мрежата и изключване на цивилизацията, е почти невъзможно да повторим бягството на Торо при Уолдън. Може да се окаже, че "глупавият" телефон има известно предимство: дори и най-"голите" смартфони могат да бъдат върнати в предишното си, "запълнено" състояние по всяко време, което поставя собственика им в пределното пространство на глупак - в ничия земя, където можете да придобиете перспектива и дори мъдрост.

Страхът ви да наложи да се гмурнете не ми изглежда толкова признак на тревожна несигурност, колкото доказателство, че наистина сте гладни за тези уникални възможности, които съществуват някъде по средата между онлайн и офлайн, между виртуалността и реалността. В най-добрия случай смартфон, лишен от повечето си функции и приложения, не е нито бягство от реалността, нито отхвърляне на неговите възможности. Той се превръща в портал към ново царство, където можете да осъзнаете връзката си със социалния живот - и по този начин ви позволява да се обадите на Uber, ако е необходимо.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии