НА ЖИВОВойната в Украйна

Икономист: Ако пипаме с лоши ръце пазара, стоките ще изчезнат

3314

Ако пипаме с лоши ръце пазара, резултатът може да е само един – стоките да изчезнат. Това каза в предаването „Референдум“ икономистът Кузман Илиев по повод решението на правителството днес да наблюдава цените на основни хранителни стоки и да праща НАП ако установи прекалено големи търговски маржове.

Проблемите с високите цени се дължат на много фактори – и на международната конюнктура, и на енергийните цени, както и на липсата на подпомагане на родните земеделски производители. Но у нас има и доста голяма конкуренция и едва ли някой продава на цени, по-високи от онези, на които хората биха били склонни да купят съответната стока от него.

„Най-лесно е да изгоним търговските вериги и да останат бутикови магазини. Те са хубаво нещо, но те са за друг вид стоки. Да влезеш някъде и всичко необходимо да е събрано на едно място, подредено и някой да му следи срока на годност, това е съвсем друг бизнес“, каза Илиев.

Има лоши търговски практики у нас, които няма как да се преборят без контрол, смята председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той каза още, че предложеното днес от премиера Гълъб Донев създаване на закон за контрол над търговията няма нищо общо със съществуващите закони, които регулират тази дейност.

Според изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов има директива на ЕК срещу лошите търговски практики, която е вкарана в българското законодателство и няма какво повече да се направи по този въпрос.

Доц. Огнян Боюклиев, от икономическия институт на БАН смята, че основната причина за високите цени е слабото подпомагане на родните производители. Той припомни, че през 2014 г. Русия спря да купува ябълки от Полша и ЕК започна да подпомага полското и италианското производство на ябълки. Част от цялата тази субсидирана продукция дойде и в България с цял лев за килограм по-евтино от родното производство и това го уби, посочи Боюклиев.

На същото мнение е и Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство, който посочи, че в почти цяла Европа ДДС-то върху птичето месо и яйцата е или нулево, или много ниско.

Кузман Илиев: Затварянето на 40% от въглищните централи застрашава националната сигурност

"Ако се съгласим да затворим ТЕЦ-овете, ще вземем пари по Плана за възстановяване и устойчивост, но това означава, че няма да имаме ток...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Регистрацията на тютюнопроизводителите...
Какво ни обещават партиите в сферата...
Goldman Sachs: Заради изкуствения...
Подписваме със САЩ за нови два...
eMAG организира конкурс за светлинна...
Испания търси поне 60 000 работници...
Китай увеличава заемите за страните...
Зърнопроизводителите с тридневна...
Никола Стоянов: Кампанията за...
Електрохолд продажби предлага...
КЕВР глоби енергийно дружество...
С близо 8% поскъпва токът за бизнеса...

Последни новини