Илин Димитров: Ще се опитаме да помогнем за реновирането на парк "Клептуза" във Велинград

921
Илин Димитров: Ще се опитаме да помогнем за реновирането на парк "Клептуза" във Велинград
Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе в неделния ден неформална среща с представители на бизнеса във Велинград, за да обсъди с тях актуални теми и проблеми, свързани с развитие на града и района като туристическа дестинация.

През 2023 година Велинград ще отбележи 15 години – СПА столица на Балканите. Тази тема и подготовката по бъдещото отбелязване през лятото беше един от акцентите в разговорите. Велинград е една от най-успешните туристически дестинации в България през последните години. Бизнесът подчерта пред министър Димитров, че ръстът на вътрешния туризъм в българската СПА столица е много висок, над 80% са посещенията на българи, а през изминалата 2022 година има чувствителен ръст и на внесения туристически данък – около 1,2 млн. лв. В курортния град има над 6 хил. легла, отлично съотношение цена/качество, като средната годишна заетост за висококатегорийните обекти е над 70%, слабо текучество на кадрите и целогодишна заетост в туристическия сектор. В резултат на това и населението се задържа в града. Курортният град е уникален и с това, че има 9 хотела с 5 звезди.

Служебният министър на туризма Илин Димитров проведе неформална среща с бизнеса в Банско

Служебният министър на туризма Илин Димитров беше сред официалните гости в Банско по време на стартовете от Световната купа по сноуборд...

Работната среща премина в много добър и експертен тон, а министър Илин Димитров отбеляза, че в региона има отлично работеща и сплотена местна браншова организация. Той изслуша плановете и стратегията на членовете на „Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ и се ангажира с активна подкрепа от страна на Министерството на туризма. Един от начините за това е със засилване на регионалната и местна реклама чрез каналите на министерството.

Министър Димитров и представителите на организацията обсъдиха също състоянието на парк „Клептуза“. „Ще се опитаме да помогнем с намиране на средства за реновирането на парка и езерата, които са знакови за най-популярния ни СПА курорт. Състоянието им може да се подобри многократно, а сумата не е голяма“, коментира министър Димитров.

Във фокуса на разговорите беше и разработването и популяризирането на нов продукт "Бизнес и Спа". С негова помощ ще се уплътни заетостта през работните дни на седмицата чрез провеждане на конференции и работни форуми. Служебният министър обеща активна подкрепа и организирането на конференция на тази тема във Велинград.

„Дълбоко вярвам, че мястото на министъра трябва да е близо до бизнеса, където да участва в решаването на проблеми, но и да информира за възможности“, каза министър Димитров.

Министърът на туризма увери, че всички коректни хотелиери ще получат забавените си плащания

Всички коректни хотелиери ще получат забавените си плащания до края на този месец за периодите март-май и ноември-декември. Това обяви...

Това е четвъртата поред от планираните общо 28 неформални срещи с бизнеса на министъра на туризма д-р Илин Димитров. До момента той се срещна с представители на туристическия сектор в Бургас, Варна и Банско, за да изслуша актуалните въпроси и проблеми, пред които са изправени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com