Илон Мъск обеща "амнистия" за блокирани потребители в Туитър

1401
Илон Мъск обеща "амнистия" за блокирани потребители в Туитър
Снимка: Getty Images

Новият собственик на "Туитър" Илон Мъск обяви днес, че ще даде "амнистия" на блокирани потребители, което според експерти по онлайн сигурност ще доведе до увеличаване на тормоза, дезинформацията и езика на омраза, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които "не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам". Резултатът от гласуването беше 72 процента "за".

"Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи", обяви Мъск в Туитър, като написа сентенцията на латински. Със същата фраза "Глас народен - глас Божи" Мъск обяви преди дни възстановяването на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като отново проведе анкета.

Тръмп беше блокиран за насърчаването на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. След новината за възстановяването на акаунта му, той заяви, че не мисли да се връща в Туитър, макар че профилът му не е изтрит.

В месеца, откакто Илон Мъск е собственик на Туитър, много групи за наблюдение на платформата за расизъм, антисемитизъм и език на омразата съобщават за увеличение на подобни случаи. Има засилване и на расисткият тормоз срещу футболисти, играещи на провеждащото се в момента Световно първенство по футбол.

Зачестилите случаи на неподходящо съдържание до голяма степен се дължат на решението на Мъск да освободи половината от 7500-те служители на компанията, уволнението на висши кадри и серията от промени, които доведоха до стотици напускания. 

От следващата седмица започва амнистията за блокираните акаунти в Twitter

Илон Мъск туитна, че "амнистията" за спрени акаунти в Twitter ще започне "следващата седмица", след като мнозинството потребители в про...

Неизвестен остава и броят фирми подизпълнители, следящи за съдържанието в Туитър. Сред подалите оставка е ръководителят на отдела за сигурност Йоел Рот, а много рекламодатели също решиха да се оттеглят.

На 28 октомври, ден след като пое контрола над Туитър, Илон Мъск написа в платформата, че нито един блокиран акаунт няма да бъде възстановен, докато в компанията не се сформира "съвет по съдържанието", в който да се разглеждат определени случаи. Във вторник милиардерът се отказа от идеята и обяви, че тя е била по настояване на "голям брой групи от политически и социални активисти", който са "нарушили сделката" като са накарали рекламодатели да се оттеглят поне временно от платформата.

В доклад на Европейския съюз от днес беше съобщено, че през тази година на компанията отнема повече време да прегледа неподходящо съдържание, а премахването му е по-малко в сравнение с 2021 г. Данните от доклада са събрани през пролетта, преди Мъск да придобие Туитър. Те са част от оценка на онлайн платформите за съответствие с установените правила на ЕС срещу дезинформацията. Докладът посочва, че от Туитър реагират на едва половината от сигналите за език на омразата в рамките на 24 часа, за разлика от 81 процента през миналата година, пише БТА.

ОЩЕ: Илон Мъск в България: На прасе съм! (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии