Илон Мъск: Пикът на инфлацията мина, предстои умерена рецесия

4830
Илон Мъск: Пикът на инфлацията мина, предстои умерена рецесия
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на среща на акционерите на Tesla в четвъртък, присъстващите инвеститори зададоха въпрос на изпълнителния директор Илон Мъск как планира компанията да харчи парите си през идните години и как вижда той бъдещото развитие на глобалната икономика.

Мъск отговори, че „правенето на макроикономически прогнози е рецепта за бедствие“, но отбеляза, че „вече сме преминали пика на инфлацията“, а това, което предстои е „сравнително лека рецесия“, която ще продължи около 18 месеца, предава CNBC.

Tesla продаде биткойн за близо 1 млрд. долара

Миналата година Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в покупката на биткойн под претекст, че криптовалутите имат огромен потенциал на пазар...

Директорът прави заключенията си на основата на цените на материалите, които Tesla трябва да заплати за производството на електромобили.

„Имаме представа за това как се движат цените, защото когато произвеждаш милиони коли, е необходимо да купуваш материали с месеци напред, преди да имаш нужда от тях“, казва той.

През второто тримесечие на тази година войната в Украйна и продължаващата COVID пандемия в Китай повлияха върху темпа на производство във фабриката на Tesla в Шанхай и влошиха проблемите на цялата автомобилна индустрия по отношение на веригата за доставки, недостига на части и работна ръка в сектора.

Мъск също бе попитан как възнамерява да използва капитала на компанията през следващите години. Изпълнителният директор отговори, че смята да увеличи капиталовите си разходи и разходите за научноизследователска и развойна дейност „възможно най-бързо, без да ги пилеем“. Той добави, че обратно изкупуване на акции е възможно, но то ще зависи от бъдещите печалби на Tesla.

Това обаче все още не може да бъде обещано на акционерите и форсмажорни обстоятелства могат да променят посоката на развитие. При обещаващи печалби и „сравнителна стабилност“ на световната икономика, обратното изкупуване на акции е напълно възможно.

Планове

Бизнесът с рециклиране на батерии може да е новата златна мина за инвеститорите

Проблемите с недостига на суровини и сътресенията във веригите за доставки на пазара на електромобили накараха производители и автомоби...

Tesla планира да произвежда по 20 млн. превозни средства годишно до 2030 г., за което Мъск смята, че ще са нужни около дузина фабрики. Така всяка фабрика ще произвежда между 1.5 и 2 млн. електромобила годишно.

В момента Tesla има заводи за автомобилопроизводство в Шанхай, Фремонт, (Калифорния), Остин (Тексас) и край Берлин. Освен това произвежда батерии в завод в Спаркс (Невада), който управлява съвместно с Panasonic.

Tesla наскоро произведе своя 3-милионен автомобил, отбелязва Мъск и добавя, че се надява да открие нова фабрика по-късно тази година.

На въпрос касаещ построяването на следващия завод на Tesla, отправен от изпълнителния директор, много от акционерите предложиха Канада.

Компанията обаче рециклира само по 50 батерии седмично в завода си в Невада. Мъск обясни, че броят им е толкова малък, защото батериите на Tesla масово все още се използват в произведените от фирмата автомобили.

Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската к...

По време на събранието на акционерите главният изпълнителен директор повтори и обещанията, които вече е давал преди, включително да осъществи разработването безпилотен автомобил.

Мъск също изтъкна, че Tesla и SpaceX са две от местата, където множество студенти, изучаващи инженерни науки желаят да работят, а получените от Tesla кандидатури за работа през изминалата година са 3 милиона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика