НА ЖИВОВойната в Украйна

Илон Мъск се държал със служителите си като с "боклук": Уволнени чистачи разказват

2272

Чистачи в централата на Twitter в Сан Франциско споделят, че са били уволнени без обезщетение. Един от тях разказва, че член на екипа на Илон Мъск е споделил, че техните работни места ще бъдат заменени от роботи.

Според Скот Винер, сенатор от щата Калифорния, Мъск третирал персонала си "като боклук". Градският прокурор на Сан Франциско - Дейвид Чиу - ще разследва дали новият собственик на социалната мрежа е нарушил закона. 

"Илон Мъск има дълга история в пренебрегването на трудовото законодателство", заяви Чиу пред BBC. "Въпреки че не съм изненадан, че това се случи, съчувствам на тези работници. Ще проучим това допълнително."

Медията разговаря с четирима чистачи, които казват, че са били уволнени преди дни.

Адриана Виляреал, която работи за Twitter в продължение на четири години, казва, че сега се притеснява, че няма да има достатъчно пари, за да нахрани семейството си за Коледа: "Това е тъжно и разочароващо нещо за нашите семейства и деца".

Хулио Алварадо е от 10 години в компанията. По думите му средата винаги е била приятелска, но нещата са се променили, когато Илон Мъск пое Twitter през октомври:

"Хората работеха без притеснения. Сега ни е страх".

Откакто Мъск придобил компанията, Алварадо е бил ескортиран от частна охрана, докато почиства части от офиса. Той разказва, че някой от екипа на Мъск му е казал, че работата му така или иначе скоро ще бъде излишна, защото роботите в крайна сметка ще заменят хората в чистенето.

Алварадо казва, че се притеснява как ще плаща сметките си. С парите издържал семейството си в Мексико: "Мога само да ви кажа, че нямам пари да платя наема", казва той. "Няма да имам медицинска застраховка. Не знам какво ще правя".

Хуана Лаура Чаверо Рамирес работила пет години в Twitter. Диабетичка, и тя със своите опасения, че няма да може да получи лекарствата си.

Адриана Виляреал, която работи в Twitter от 2018 г., смята, че няма да може да си позволи коледни подаръци.

Чистачите споделят, че не знаят какво да правят - тъй като в момента в Сан Франциско има малко свободни места за чистачи.

Малка група чистачи протестираха пред централата на Twitter в Сан Франциско от понеделник.

ОЩЕ: Боян, който покани Илон Мъск в Белоградчик (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...
Гутериш: Спрете онлайн омразата...
"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...
САЩ ликвидирали лидер на "Ислямска...

Последни новини