Има ли и какъв е рискът за здравето ви ако ползвате електронни цигари

14786
Има ли и какъв е рискът за здравето ви ако ползвате електронни цигари
Снимка: https://pixabay.com

Все по-голяма е тенденцията към нагреваемите тютюневи продукти, които съществуват в безброй разновидности. Причината се крие в това, че пушачите смятат, че по този начин понижават вредния риск върху здравето си. Но какво сочат изследванията и какво е мнението на експертите? Прочетете в следващите редове.

Според изследване, публикувано във The Cochrane Collaboration, пушачите действително са изложени на по-нисък риск и вредни вещества при употребата на нагреваеми тютюневи продукти, сравнени с обикновените цигари. И тук става въпрос за хората, които изцяло са преминали от тютюнопушенето към нагревамите продукти. По този начин се понижава рискът от развитието на онкологични заболявания, респираторни проблеми и заболявания на сърцето.

Експерти: Алтернативите с никотин помагат да се намали смъртността от тютюнопушенето

Швеция, Норвегия, Великобритания, Нова Зеландия са отличници в справянето с тютюнопушенето, чрез подхода за намаляване на вредата от тю...

И все пак, учените споделят, че тези твърдения не са съвсем убедителни, тъй като проучванията са с кратка продължителност, а за заболяванията, които се развиват поради тютюнопушене, се изисква по-голям времеви период на проучване.

Повечето здравословни проблеми, които могат да се породят от пушенето, са свързани с горенето на тютюна, тъй като при вдишването му се отделят токсични вещества. При нагреваемите изделия нямаме изгаряне на тютюн, а само неговото нагряване и не се отделя дим. 

Пушачите, които обаче искат да прекъснат вредния навик тютюнопушене, може да се обърнат към по-малко вредната им алтернатива – нагреваемите тютюневи продукти от типа на IQOS. В Япония например този продукт е познат на потребителите от 2016 г., като проучванията сочат спад на броя пушачи след навлизането му, както и на хоспитализираните пациенти, чиито заболявания са свързани с тютюнопушенето. Отразяват и спад в покупките на цигари след по-сериозното навлизане на електронните им алтернативи.

Постоянно се провеждат изследвания и проучвания за даване на повече информация относно всички ползи и вреди от нагреваемите тютюневи продукти, но това е дълъг и продължителен процес. Едно е ясно – и при двата продукта вредата е по-малко в сравнение с цигарите, тъй като при единия вид тютюнът се нагрява, а при електронните цигари той е заменен от никотинова течност. Електронните цигари се смята, че помагат за по-бързия отказ от вредния навик тютюнопушене.

СЗО призова държавите да защитят подрастващите от електронните цигари

Световната здравна организация (СЗО) призова световната общност да засили регулацията на пазара за електронни системи за доставка на ни...

В заключение ще кажем, че все още няма достатъчно доказателства за по-малкото вреди от електронните цигари, за да се уважи и потвърди това заявление. На специалистите са нужни още време и проучвания, които да докажат, че нагреваемите тютюневи продукти в действителност са с понижен риск от развитието на заболявания и вредно въздействие, както и по какъв начин влияят изцяло на здравословното ни състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...