Има ли опасност Аспаруховият мост да рухне заради благоприятен за Доган проект?

20040
Има ли опасност Аспаруховият мост да рухне заради благоприятен за Доган проект?
Снимка: БГНЕС

Има ли опасност за Аспаруховия мост заради удълбочаване на Канал 1 и Канал 2? Този въпрос поставя неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) във второ видео за случая.

Проектът за удълбочаване излезе на бял свят преди доста време, като в средата на лятото на 2021 година Административният съд във Варна задължи Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" да отговори на два въпроса, свързани с дейността. Става въпрос за предоставяне на копия от споразумението между ДП "Пристанищна инфраструктура" и "ТСВ" ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 както и за инвестиционния проект за удълбочаване на каналите.

Според проф. д-р инж. Добрин Денев, бивш ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, потърсен от АКФ за експертен анализ, Аспаруховият мост, който се намира в началото на удълбочаването, има сериозни конструктивни дефекти, а бетонната му основа е изначално компрометирана. Мостът се крепи най-вече на арматурен скелет, който корозира с времето, а съществуващият проект за удълбочаване носи допълнителни рискове за неговата устойчивост.

На база отговорите на проф. д-р. инж. Денев, АКФ отразява гледна точка, според която предложеният при удълбочаването на каналите процес на укрепване на моста може да засили рисковете и да заплаши безопасността му.

"Там, където армировката на моста контактува с вода, с бетон, с тиня, той е подложен на интензивна корозия. (...) Заради удълбаването всичко това се мултиплицира. (...) Това, което предвижда новият проект, е премахване на старата бронировка на моста. (...) Технологията на изпълнение може да се окаже противопоказна, тоест устойчивостта на моста може да бъде провокирана", заявява проф. Денев.

Проектът за удълбочаване на каналите би трябвало да облагодетелства пристанище "Варна Запад", но той не стига до кейовете му. Но проектът се разглежда и от гледна точка на ТЕЦ "Варна", контролиран от Ахмед Доган - прокуратурата още проверява как Доган е взел ТЕЦ-а. В началото на април тази година, ГДНП (Главна дирекция Национална полиция) прати резултатите от проверката на проекта за удълбочаване на каналите на прокуратурата, защото счете, че има данни за престъпление.

По време на изслушване в парламента министърът на транспорта Николай Събев информира, че работата по удълбочаването е завършена до пристанището на ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но не и до останалите 15 терминала. По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, включително към пристанищен терминал Варна-Запад, е технически невъзможно предвид наличието на подводни комуникации и геологията на дъното, която не позволява преместването им. Тези данни поставят под съмнение целесъобразността на проекта.

ОЩЕ: Повдигнаха обвинение на Иван Портних за замърсяването във Варненското езеро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com