Има ли в България ресторант със звезда Мишлен?

160057
Има ли в България ресторант със звезда Мишлен?
Снимка: iStock

Знаете ли, че звездите Мишлен, които се дават на най-добрите ресторанти, всъщност съвсем не случайно носят името на производителите на гуми братята Андре и Едуар Мишлен? Преди повече от 120 години в опит да популяризират продукта си те пътуват много и опитват разнообразна кухня, измисляйки и система за оценяване на опитаното със звезди. Като типични французи, ценящи превъзходната храна, двамата не само издигат гиганта „Мишлен“, свързан с гумите, но и предизвикват революция в професионалната кулинария. Така се появяват ресторантите, носещи звезди Мишлен. Има ли в България ресторант със звезда Мишлен, или страната ни все още не може да постигне желаното качество и да изпълни критериите? Отговорът ще ви изненада.

Ресторант в българско село, достоен за Мишлен

Да, правилно прочетохте. В село Девино, близо до Търговище, за което едва ли сте чували, тъй като местното население е шепа хора, през 2021 година се заселил професионален готвач от световна величина заедно със съпругата си и заедно създали ресторант. Италианецът Киерини и съпругата му Анна, собственици на над 200 ресторанта, включително позиционирани на луксозни места като Дубай, дават шанс на България да се впише в световната карта на престижните ресторанти.

7-те върховни готвачи на планетата

Какво е интересното за ресторанта?

Разбрали има ли в България ресторант със звезда Мишлен, вероятно сте нетърпеливи да разберете какво го отличава от останалите. Всъщност всичко – от малкия брой гости, който ресторантът приема – едва 10, през 10-степенното меню, чието приготвяне и поднасяне прилича на дълго подготвяно театрално представление и е наслада не само за небцето, но и за всички сетива, през влаганите продукти – чисти, местни, родни и истински, донесени от фермата директно на масата, до факта, че ресторантът се помещава в старата сграда на някогашното училище.

Предлага се не просто храна, а истинско изживяване, създадено за хора с класа. Място в ресторанта намира дори българската ракия, която интересно е вложена в… сосове. Тайната на успеха е не само в местните продукти, отгледани буквално в съседната градина, но и в любовта към храната, адаптирането ѝ към нуждите на гостите, презентацията и уникалния вкус, в създаването на специално място, в поднасянето не просто на ястия, а на преживявания, в човъркането на любопитството на гостите. Вероятно ще ви изненадат правилата в ресторанта – забранено за деца, забранено за пушачи и забранени разговори по телефона. Заинтригувани ли сте и вие и искате ли да посетите ресторанта, който пръв се бори за звезда Мишлен у нас? Целта на топ готвачите, създаващи кулинарно преживяване в старо училище насред нищото, е не само да превърнат ресторанта в най-добрия в България, но да бъдат в топ 50 в света на San Pellegrino.

Луксозен френски ресторант се отказа от звездите "Мишлен"

Как и кой всъщност раздава звездите Мишлен?

Друг въпрос, който изплува в съзнанието ни, след като открихме има ли в България ресторант със звезда Мишлен, е как и кой раздава тези звезди. Ресторантите, борещи се за отличието, могат да бъдат отличени с една, две или три звезди, като повечето звезди сочат по-уникално преживяване и кухня. Рецензенти на Michelin (наричани инспектори) крият своята професия не само от ресторантьорите и медиите, но и от семействата си и са напълно анонимни. Получаването на звезда е изключително събитие, защото сочи ненадминат престиж. Малко са ресторантите, отличени със звезди Мишлен в света – около 1900 са с една звезда, около 300 – са горди притежатели на две звезди и едва 71 са ресторантите, отличени с 3 звезди. Фактът, че ресторант у нас има всички качества да бъде отличен със звезда Мишлен, е повод за гордост за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com