Има нов кандидат да купи българския бизнес на ЧЕЗ

3766
Има нов кандидат да купи българския бизнес на ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е стартирала разговори за продажба на българския си бизнес с трети купувач. Това пише в. "24 часа", позовавайки се на потвърждение на новина от чешкото издание "Лидове новини".

Според информацията новината е потвърдена от вицепрезидента на ЧЕЗ Томаш Плескач. Не е ясно обаче кой е новият кандидат, но се очаква той да подаде конкретна оферта през април, когато това ще направи и вторият кандидат "Индия Пауър". Досега за "Индия Пауър" се знаеше, че дава повече пари от Гинка Върбакова, но с условие да ги плати за по-дълъг период от време. В края на миналата година излезе информация, че индийската компания е предложила 355 млн. евро за българския бизнес на ЧЕЗ, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ. Неофициално е известно, че "Инерком България" е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.

Съдът отхвърли жалбите на Върбакова срещу спирането на сделката за ЧЕЗ

И двете жалби на Гинка Върбакова срещу спирането от страна на КЗК на сделката между "Инерком България" и ЧЕЗ за българските активи на ч...

"В актуалния момент имаме един подписан договор и двама кандидати. Ще разберем какво ни чака в близките седмици и месеци. Тогава ще можем да оценим и другите две оферти, които, предполагам, ще получим. Според това какво пише в тях ще вземем решение или ще продължим с един от тези двама кандидати в ексклузивна фаза към подписване на нов договор. Това би означавало да изключим старите кандидати", добави Плескач. Той обаче уточнява, че "Инерком България" все още е в играта, но компанията трябва да преодолее отказа на КЗК за сделката по придобиването на ЧЕЗ в България. Делото по отказа е насрочено за разглеждане през май.

Както е добре известно, засега сделката между ЧЕЗ и "Инерком България" е блокирана заради решение на КЗК за евентуален бъдещ монопол в сектора на ВЕИ, ако двете компании се слеят. Решението от 29 страници на КЗК показва, че според комисията фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". По данни на ЕСО самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. Така общо говорим за около 26 мегавата мощност при 1043 мегавата пазар по официални данни.

Във вторник в Прага ЧЕЗ представи финансовите си резултати - печалбата на компанията миналата година е паднала с 45% до 10,5 млрд. чешки крони. Голямата разлика се дължала на продажбата на унгарската група MOL, която се осъществи през 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com