Има връзка между употребата на марихуана и опитите за самоубийства сред младите хора

3470
Има връзка между употребата на марихуана и опитите за самоубийства сред младите хора
Снимка: БГНЕС

Нарколози са установили, че редовната или епизодична употреба на марихуана приблизително два до три пъти увеличава вероятността от суицидни идеи сред младите хора. Това важи особено за лицата с хронична депресия. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание JAMA Network Open, предава БГНЕС.

Доскоро много лекари смятаха, че марихуаната не предизвиква зависимост и не променя необратимо функционирането на човешката нервна система. Преди няколко години нарколози откриха, че постоянното използване на марихуана може да промени начина на функциониране на мозъка и да притъпи чувството за удоволствие. Освен това учените установиха наскоро, че употребата на марихуана по време на бременност увеличава риска детето да развие аутизъм и други психични разстройства.

Бет Хан от Националния институт за изследване на наркоманиите в САЩ и нейните колеги откриха друга потенциално негативна последица от злоупотребата с марихуана. Те са изучавали склонностите към самоубийство сред американската младеж (на възраст от 18 до 34 години) между 2008 и 2019 г.

Изследователите провели поредица от анкети сред 280 хиляди млади хора от двата пола - за лоши навици, суицидни настроения и различни житейски фактори, които влияят върху психиката и поведението на човека.

В Ню Йорк: Ваксинираш се и получаваш награда - цигара марихуана

Нюйоркчани, които са били ваксинирани срещу COVID-19, получиха безплатно цигара марихуана, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП. Активисти...

Наблюденията показали, че за 11 години суицидните настроения сред американските младежи са започнали да се проявяват по-често. По-чести станали и опитите за самоубийство. Тези показатели се увеличили средно с 40-60%, като сред определени категории от населението, включително такива с различни форми на депресия, те са нараснали няколко пъти.

Анализирайки възможните причини за това, учените забелязали, че нарастването на суицидните настроения през последното десетилетие обикновено съвпада с увеличаването на честотата на употребата на марихуана или нейните аналози. Заинтригувани от този модел, наркотерапевтите проучили как влияе марихуаната върху суицидните настроения на различни групи млади хора.

Оказало се, че употребата на марихуана наистина е свързана с рязкото увеличаване на вероятността от суицидни мисли и опитите за самоубийство. Подобни проблеми са характерни само за 3% от младите американци, които не страдат от депресия и не употребяват наркотици. Употребата на марихуана повишила тази цифра до 7-14%, в зависимост от честотата на пушене.

Момичетата се оказали особено податливи на това влияние. В някои случаи употребата на марихуана увеличила риска от суицидни идеи четири до пет пъти. Учените са на мнение, че тези данни трябва да се вземат предвид от психолози и нарколози, които работят с потенциални жертви на самоубийство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно