Имате обрив от жегата - ето го вашето решение!

8085
Имате обрив от жегата - ето го вашето решение!
Снимка: Pixabay.com

През горещото лято често се получава дразнене на кожата, наречено „топлинен обрив“. То възниква поради обстоятелството, че хората се потят много, а същевременно потта бавно се изпарява. Крайният резултат е, че в потните жлези се получава запушване. Най-често това усложнение се наблюдава при малки деца, но в горещо време е налице и при зрели хора.

Своето мнение споделя Алина Рашидовна Хасанова, дерматовенеролог, Москва.

Видове. Говорейки за симптомите на топлинния обрив, трябва да знаем, че той се проявява в различни видове. Най-простата и безопасна форма е кристалният обрив. Проявява се във вид на малки (до милиметър) мехурчета, които не болят и са разположени едно до друго. Те изникват по шията, лицето, челото, торса. Често този обрив е за кратко и сравнително бързо изчезва, ако се спазва нормалната хигиена.

По-опасен е червеният (възпалителен) обрив. Неговите признаци са следните: мехурчета до два милиметра с възпалени, червени венчета, в които се наблюдава мътно съдържание. Може да се придружават с доста силен сърбеж и да причиняват дискомфорт.

Влажни корички. В случай, че се появят, значи към обичайния обрив при възрастен се е прибавила бактериална инфекция – т. е., възникнало е усложнение.

Кожни обриви, които бъркаме с алергия

Причините за обрива може сами по себе си да са по повод някакво заболяване. Но съществуват и така наречените провокиращи фактори. Сред тях е и горещият климат, предизвикващ силно изпотяване, също високата влажност, съответно с високи температури. Също активно и постоянно спортуване, при което човек се поти много и потта е постоянно върху неговата кожа. Фактор е и работа, изискваща усилена физическа активност или дейности в горещо помещение. Например, всеки се поти много, ако работи във фабрика близо до нажежена пещ. Друг фактор са лошо пасващи обувки - ако те стискат и не осигуряват достатъчно въздух, краката се потят. Неправилна употреба на козметика: твърде плътни кремове, когато кожата е разгорещена. Обрив по лицето също така може да изникне, защото в летните горещини дамата полага прекалено гъста основа на своя грим. Нарушаването на хигиенните правила също е провокиращ фактор, когато потта се смесва с прах и замърсяване и се задържа върху кожата дълго време. Обрив може да провокира както само една причина, също и комбинация от няколко – нещата тук вече зависят от организма на конкретния човек.

Диагностика и лечение.

По правило за диагностицирането на топлинен обрив не се изискват сложни манипулации - дерматологът или терапевтът могат да определят заболяването дори само визуално, по неговите външни признаци. Ако говорим за проста форма на усложнението, лечението ще представлява премахване на негативния фактор (например, прегряването), спазване на хигиена и лекуване на засегнатата кожа с антисептик. В по-трудни случаи на пациентите се предписват антибиотици (не винаги), антихистамини, антибактериални, изсушаващи и противовъзпалителни средства. Планът на лечението също може да включва различни начини за преодоляване на хиперхидрозата. Физиотерапия - на човека може да се предпише акупунктура и рефлексопунктура. В отделни случаи лекарят може да препоръча употребата на отвари от различни лековити билки. Но такъв подход не винаги е необходим, защото са налице множество готови аптечни препарати.

Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

Профилактика.

За да разберем каква профилактика е нужна в този случай, трябва да обърнем внимание на причините за обрива. Важно е да поставяте тялото си в оптимална по отношение на температурата околна среда, да обличате добре „дишащи“ дрехи, постоянно да контролирате здравето си и да поддържате нормално телесно тегло. Задължително е редовното и правилно изпълнение на процедурите за личната хигиена.

Възможно ли е да се заразите някак с топлинен обрив? Отговорът е: не! Това неразположение не се предава нито по битови, нито по някакви други начини.

Внимание! Статията е само информативна, а не препоръчителна. Съветвайте се с лекар-специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com