Имате запушване на едната ноздра вечер – разберете каква е причината

33520
Имате запушване на едната ноздра вечер – разберете каква е причината
Снимка: iStock

Инфекцията на горните дихателни пътища и хремата придружават почти всяка вирусна инфекция или банална настинка. Проблемите с горните дихателни пътища са изключително неприятни, защото затрудняват не само социалните контакти и ежедневните дейности, но и понижават качеството на съня. Трудно се спи и говори пред публика със запушен или течащ нос, нали? Ако страдате обаче само от запушване на едната ноздра вечер, вероятно предполагате, че не грипът е причината. Консултацията със специалист в този случай е силно препоръчителна. Докато чакате часа си за лекарски преглед, вижте какво може да причини запушване на едната ноздра вечер.

Запушване на едната ноздра вечер – 6 топ причини и как да си помогнете

Обикновено инфекцията на горните дихателни пътища обхваща и двете ноздри, както и не се отличава с потенциал да ви притеснява само вечер. Ако имате запушване на едната ноздра само вечер, търсете причината не във върлуващите вирусите, а тук:

1.  Алергични реакции

Обикновено алергичната реакция протича не само с ринит, но и със сърбеж, зачервяване и сълзене на очите, както и обриви по кожата. Не е изключено обаче алергията да се прояви само със запушване на едната ноздра вечер. Възможно е да забележите, че се редуват часове, през които липсват симптоми, с часове, през които ноздрата ви е напълно запушена. Алергията може да е причинена от мухъл, плесен, домашен прах, домашни любимци, храна, полени, цветя. За да определите причинителя и да се опитате да го отстраните от обкръжението си, ви е нужен специалист.

5 лесни наична да се справите със запушения нос в домашни условия

2. Синузит

Хроничният синузит, от който дори не подозирате, че боледувате, може да се окаже причината за запушване на едната ноздра вечер. Синузитът не е задължително да обхваща всички синуси, така че едностранните проблеми не са изключени и не са учудващи. Нелекуваният синузит е не само неприятен, дразнещ и болезнен, но може да бъде с трагични дългосрочни последствия, поради което горещо препоръчваме да се видите с лекаря. Преглед, рентген и други изследвания могат да потвърдят или отхвърлят диагнозата и да получите най-подходящото лечение. Понякога се налага и прием на антибиотици.

3. Хормонален дисбаланс

По-интересен и учудващ причинител на запушения нос може да бъде хормоналният дисбаланс. Дори да изглежда странно и много пациенти да не подозират, че хормоналните проблеми могат да доведат до запушване на едната ноздра вечер, това е неоспорим и доказан факт. Така например по време на бременността нивата на естроген и прогестерон се повишават, с което се увеличава и притокът на кръв към различни части на тялото. Деликатните тъкани в носните проходи набъбват поради увеличения кръвния поток и така се ограничава и въздушният поток – носът ви е запушен. Особено податливи на запушване поради хормонален дисбаланс са пациентите, страдащи от астма. Тя допълнително влошава състоянието на дихателните им пътища. Ако забелязвате, че страдате от запушване на едната ноздра вечер по време на бременност, цикъл или менопауза, не се тревожете за носа си, а за хормоните в тялото.

Запушен нос без хрема - причини, симптоми и лечение

4. Рефлукс

Рефлуксът също е странна и неочаквана причина за запушване на едната ноздра вечер. Киселините през нощта, попадащи обратно в гърлото ви, му влияят негативно, а това неминуемо се отразява и на носното дишане. Рефлуксът често причинява и кашлица. При проблеми с храносмилателната система търсете лекарско мнение и следвайте предписаното лечение, тъй като проблемите със стомаха се отразяват негативно на редица други органи и системи. Включително на дишането. 

5. Запушване на носните пътища от новообразувания

Не, не твърдим, че задължително страдате от онкологично заболяване. Полипите, които са доброкачествени, също запушват носните пътища и не може да дишате лесно особено когато сте легнали вечер. Причините за полипите са различни, а лечението – оперативно.

Въпреки това при трайно запушване на само едната ноздра, и то не само вечер, а през цялото време и независимо от часа, не пропускайте да се прегледате при УНГ. Особено ако има болка и кръвотечение. По-добре един излишен  преглед, отколкото един закъснял. Грижете се за здравето си.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com