НА ЖИВОВойната в Украйна

Индустриалното производство намалява на месечна база и през октомври

1126

Индустриалното производство в България намалява на месечна база през октомври, след като отчете понижение и през преходния месец септември.

Индексът на промишленото производство през октомври 2022 г. намалява с 2.0% в сравнение със септември 2022 година, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. През септември месечното понижение възлизаше на 2.6%.

В резултат на месечните понижения, промишленото производство забавя годишния си растеж до 5.7% през октомври, което е най-слабият резултат от спадовете, регистрирани в началото на 2021 година.

Месечни изменения

През октомври 2022 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 24.5%, в добивната промишленост - с 6.2%, а увеличение в преработващата промишленост - с 0.4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11.9%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11.5%, производството на тютюневи изделия - с 8.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.4%.

Намаление е регистрирано при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 7.9%, производството на химични продукти - с 5.1%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в: преработващата промишленост - с 14.2%, а понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.0% и в добивната промишленост - с 2.1%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - със 70.0%, производството, некласифицирано другаде - с 56.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 51.1%, производството на напитки - с 46.5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 43.1%.

Намаление е отчетено при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21.8%, производството на химични продукти - с 16.5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.1%.

Още: Производствената инфлация у нас започна да намалява

 

Родната индустрия забавя растежа след най-голямо месечно понижение в производството от 2 г. насам

Индустриалното производство у нас започва да се забавя след като през последните месеци България бе лидер по годишно увеличение в целия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Икономист: Прогнозите са за задържане...
Любомир Каримански: Нека за 9...
НАП в мейл до 500 000 работодатели:...
Израел предлага модерни радари...
Газът за февруари се очаква да...
Защо да изберем къща от контейнери...
Експерт: Очакваната рецесия...
Животът на два ядрени реактора...
ПП: ГЕРБ оставиха битовите потребители...
ОББ и КВС Банк България намаляват...
Вижте с колко се е покачила безработицата...
eMAG: Потребителите са се възползвали...

Последни новини