"Инерком" обяви, че вече няма ВЕИ и пак поиска ЧЕЗ

3071
"Инерком" обяви, че вече няма ВЕИ и пак поиска ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

"Инерком България" ЕАД е подала в Комисията за защита на конкуренцията ново уведомпление във връзка със сделката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ, съобщиха от компанията.

През юли КЗК спря продажбата с мотива, че "Инерком" има соларни паркове и така покупката на ЕРП създава риск от монопол. Експерти коментираха, че мощностите са хилядни части от процента от цялото производство на ток у нас, но така или иначе съдебното дело по протеста на "Инерком" беше насрочено чак за догодина.

Гинка Върбакова излиза от бизнеса си със слънчеви централи

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които се занимават с производство на слънчева енергия. Вероятната ...

Затова и от компанията на Гинка Върбакова са предприели друг ход. "В групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й", пишат от купувача на ЧЕЗ.

Компанията изразява надежда за „бързо решение” от страна на антимонополния орган.

Припомняме, че внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията показва, че според КЗК фотоволтаичният пазар в България през миналата година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". По данни на ЕСО самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.

В решението на КЗК пише и друго – в Методиката за определяне положението на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е притеснителен и презюмира, че в тези случаи операцията няма потенциал да възпрепятства съществено конкуренцията! 26 мегавата спрямо 1043 мегавата мощност със сигурност обаче попада в рамките на под 15% дял!

"Инерком" обжалва спирането на сделката за продажбата на ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова - "Инерком България", депозира жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com