Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив независима от природен газ (СНИМКИ)

7044
Иновация прави Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив независима от природен газ (СНИМКИ)
Снимка: Schneider Electric

В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, се състоя церемонията по първа копка на разширението на завода. Предвижда се създаването на три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи, които ще бъдат разположени на нови 3000 квадратни метра площ. Така общият обем на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%, като ще бъдат открити 100 нови работни места. В същото време Schneider започва изграждането на първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие, което ще направи умната фабрика изцяло независима от природния газ.

Да изградиш А-отбор: Елена Ватрачка и управлението на човешките ресурси

Елена Ватрачка е част от Schneider Electric от 12 години. Започва като мениджър “Човешки ресурси” в търговския офис на SE з...

На церемонията по първата копка присъстваха официални лица, сред които и заместник-кметът на община Пловдив г-н Георги Титюков, представители на местните власти, медиите и партньори на компанията.  

“От свое и от името на кмета на община Пловдив г-н Здравко Димитров, искам да ви поздравя със стартирането на тази инвестиция, което в тези тежки времена е много важно за устойчивостта на всеки бизнес. Използвам случая да изкажа и благодарността на община Пловдив към това, което правите за развитието на целия регион, защото отваряте своите врати за много настоящи и бъдещи инвеститори, защото показвате добрия пример, че тук на местна почва в и около Пловдив може да се развива един много успешен бизнес, който произвежда продукция за целия свят. От сърце ви желая много успехи и да продължаваме да развиваме съвместно Пловдив и региона“, сподели г-н Георги Титюков.

През последните три години Schneider Electric бележи значително развитие на дейността си в България. През 2019 г. фабриката в Пловдив получава сертификат за Smart Factory и се подписва споразумение за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Чрез него българският завод става демонстрационна фабрика за иновативните процеси в производството за 14 държави и за потенциални инвеститори у нас.

„Днес е особено важен за всички нас ден, защото поставяме началото на строежа на така дълго планираното разширение на Умната ни фабрика в Пловдив. Schneider Electric е изключително динамична компания. Нашият основен фокус винаги са били хората и технологиите и как чрез високите технологични решения, които създаваме да разгръщаме нови възможности за обучение и по-висока квалификация на екипа ни. Зад всичките ни постижения стои именно професионализмът на целия екип на Schneider Electric в България и искам да благодаря на всички мои колеги за отдадеността, упоритостта и мащабните положителни промени, които постигаме заедно“, сподели Радослав Кошков, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Да изживееш иновациите и да влезеш в бъдещето (ВИДЕО)

Светът все по-уверено навлиза в дигиталната епоха, а иновациите са навсякъде около нас. Българската икономика често е подценявана, щом ...

Като най-устойчивата корпорация в света за 2021 г. Schneider Electric има ясни ангажименти за въглеродна неутралност и NetZero до 2030 г. По време на разширението на Умната фабрика в Пловдив се правят важни стъпки за декарбонизация на дейностите.

В този контекст Мария Топчийска, изпълнителен директор на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, постави акцент върху иновацията в завода, свързана с използването на геотермална енергия като начин за постигане на пълна независимост от природен газ. „Предвиждаме изграждането на геотермална система, като термопомпени агрегати ще използват температурата на геотермалните води и ще произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно. В преходните сезони термопомпените агрегати ще осигуряват чрез постоянната температура на земята пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл. При активно охлаждане топлината на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода, като по този начин ще постигнем над 70% икономия на електрическа енергия“, категорична бе тя.

Първата сграда край Радиново е открита през 2007 година, а през 2012 е направено първото разширение. Сега, 10 години по-късно, започва ново разширение и ще се изгражда геотермална система, независима от природния газ. Мартин Гънчевски, мениджър по здраве, безопасност, околна среда, енергийна ефективност и сграден фонд за "Schneider Electric България" заяви, че това е безплатна енергия, която използва наличните ресурси, без да се черпи топла вода, а се използва само топлината й. Примерът е взаимстван от Исландия, където 25% от енергията е геотермална.

Schneider Electric отбелязва стабилен напредък към постигане на целите си за устойчивост до 2025 г.

Рюей Малмезон (Франция) Schneider Electric, лидерът в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, обяви резу...

Използвайки тази топлина се спестяват над 300 тона въглеродни емисии годишно. Компанията се надява до 2030-та година изляло да премине на такава енергия. Инвестицията ще е поетапна, като през 2023 година ще се покаже вече работещата централа.

Само две години след като заводът получи международния сертификат за Smart Factory вече над 70% от процесите в него са автоматизирани. С разширението и внедряването на новите три производствени линии този дял ще продължи да нараства. Към настоящия момент в производствената база на Schneider Electric в Пловдив се произвеждат над 40 милиона автоматични прекъсвача годишно, които осигуряват постоянна защита на хората от близо 30 държави в сградите, където те живеят, учат и работят.

Schneider Electric присъства в България от 1990 г. чрез марките Merlin Gerin и Telemechanique, които през 1993 г. се сливат в едно търговско представителство. През 1998 г. Schneider Electric основава свое дъщерно дружество в София – „Шнайдер Електрик България“ ЕООД. През 1999 г. компанията купува обособена част от завода за електроапаратура в гр. Перущица.

Schneider Electric пуска на пазара в България серия ключове и контакти, отличени с награда RedDot за продуктов дизайн

Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, направи забележителна промяна в изклю...

През 2007 г. Schneider Electric открива нов завод в гр. Пловдив, като основната му насоченост е производство на прекъсвачи. Инвестицията е в размер на 22 млн. евро и включва застроена площ и нови производствени мощности. Производството на Schneider Electric в България е от изключителна значимост за развитието на компанията в глобален мащаб.

През 2019 г. заводът на Schneider Electric в България получи Smart Factory сертификат – най-високия вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Фабриката у нас е една от най-големите и модерни производствени бази на компанията в Европа и става първата и единствена Smart Factory на Schneider Electric за цяла Източна Европа. Над 70% от процесите в нея са изцяло автоматизирани, а екипът не спира внедряването на нови технологии. Със сертификата заводът на Schneider Electric в България се превръща в демонстрационен Smart Factory център за 14 държави.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

InterContinental Sofia влезе в престижния туристически гид "Мишлен"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании