Интересни факти за Балканите - названието идва от региона на Стара планина

6687
Интересни факти за Балканите - названието идва от региона на Стара планина
Снимка: Николай Начев / Pixabay

Знаехте ли, че Балканите, известни също като Балканския полуостров, получават названието си от региона на Стара планина, която се простира на територията на цяла България. Обикновено Балканите се характеризират като включващи Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения - като цялата или част от всяка от тези държави се намира в рамките на полуострова. Части от Гърция и Турция също са разположени в географския регион, който обикновено се определя като Балкански полуостров, и много описания на Балканите включват и тези страни.

Скопие е сред градовете с най-замърсен въздух днес, София е в топ 15

Балканският полуостров граничи с Адриатическо море на северозапад, Йонийско море на югозапад, Егейско море на юг, турските проливи на изток и Черно море на североизток. По-голямата част от територията е покрита с планински вериги, простиращи се от северозапад на югоизток. От основните планински вериги е Стара планина, а най-високата точка на Балканите е връх Мусала, 2925 м, в Рила планина. През вековете горите са били изсечени и заменени с храсти. В южната част и по крайбрежието на полъострова има вечнозелена растителност. Във вътрешността има гори, характерни за Централна Европа (дъб и бук, а в планините - смърч, ела и бор). Дървесната граница в планините се намира на височина 1800-2300 м. Балканите предоставят местообитания на множество ендемични видове, включително изключително много насекоми и влечуги, които служат за храна на различни грабливи птици и редки лешояди.

България била част от древния континент Балканатолия

Енергийните ресурси са оскъдни, с изключение на Сърбия, където се намират значителни находища на въглища, олово, цинк, хром и сребро. Балканите са място, където се срещат православното християнство, ислямът и римокатолическото християнство. Балканската кухня е една от най-изисканите. Най-популярните ястия са чевапи, плескавица и сарма. От класическата древност до Средновековието, Стара планина е наричана с местното тракийско име Хемус. Според гръцката митология тракийският цар Хемус бил превърнат в планина от Зевс като наказание и планината е останала с неговото име.

ЕП: ЕС трябва да присъства по-осезаемо в Западните Балкани

Произходът на думата Балкан е неясен - може да е свързан с персийското bālk - "кал", и турския суфикс an - "блатиста гора" или персийското balā-khāna - "голяма висока къща". Сродни думи се срещат и в тюркските езици. Терминът е посочен за първи път в унгарски източници от XII век. Използван е главно по времето на Османската империя. В съвременния турски език balkan означава "верига от гористи планини". Най-ранното споменаване на името се появява в арабска карта от началото на XIV в., в която планините Хемус са посочени като Балкан. За първи път името "Балкан" е използвано на Запад за планинската верига в България в писмо, изпратено през 1490 г. до папа Инокентий VIII от Буонакорси Калимако, италиански хуманист, писател и дипломат.

Емигрантски парични трансфери: Кой колко получава на Балканите и къде се нарежда България?

Концепцията за Балканския полуостров е създадена от немския географ Аугуст Цойне през 1808 г., който погрешно смята, че Стара планина е доминиращата планинска система в Югоизточна Европа, простираща се от Адриатическо до Черно море. През XIX в. терминът Балкански полуостров е синоним на Румелия - провинциите на Османската империя в Югоизточна Европа. През 1878 г., след години на конфликти, на Берлинския конгрес Великите сили в света преначертават картата на Балканите. Създадени са три нови държави - Сърбия, Черна гора и Румъния, но желанията на местното население до голяма степен са пренебрегнати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com