Интересни факти за солта

12408
Интересни факти за солта
Снимка: Bruno /Germany / Pixabay

Солта е една от най-старите и широко разпространени хранителни подправки. Тя е от съществено значение за живота като цяло и е един от петте основни човешки вкуса. Петте основни вкуса са: сладко, кисело, солено, горчиво и умами (пикантен вкус).

Солта, която добавяме към храната, има и други ефекти, освен че я прави по-солена. Добавянето на сол към храната помага на някои молекули, съдържащи се в тези храни, да се освободят във въздуха, което помага на аромата на храната да бъде по-богат, което е важно за възприемането на вкуса. Установено е също, че солта спомага за потискане на горчивия вкус. Така че добавянето на малко сол не само ще повиши възприятието ви за солен вкус, но и ще намали възприятието ви за горчив вкус на дадена храна. Добавянето на сол към сладки или кисели неща, макар да не е доказано, че потиска сладкия или киселия вкус, както при горчивия вкус, ще помогне за известно балансиране на вкуса, като направи възприемания вкус, например на сладки бонбони или лимони, по-малко едноизмерен.

Вредна ли е солта?

От научна гледна точка солта засилва вкусовете, защото прави двойния електрически слой около частиците и големите органични молекули по-малък, което ги прави по-лесно да се удрят една в друга и по-вероятно да залепнат за езика. Тъй като солта е незаменима за живота, действа като консервант и уникално овкусява храните, хората са се занимавали с нея от началото на писаната история. Едни от най-ранните доказателства за обработката на сол датират от около 6000 г. пр.н.е., когато хората, живеещи в района на днешна Румъния, са варили изворна вода, за да извлекат солите.

Тъй като много микроорганизми не могат да живеят в сол, тя се използва за консервиране на храни от най-древни времена. С разпространението на цивилизацията солта се превръща в една от основните търговски стоки в света. За солта са се водили войни. Венеция води и печели война с Генуа за този продукт, а солта играе важна роля в Американската революция. Смята се, че пътуванията на Христофор Колумб са финансирани от производството на сол в Южна Испания, а деспотичният данък върху солта във Франция е една от причините за Френската революция.

8 знака, че прекалявате със солта

Думата "заплата" произлиза от латинската дума за сол. Думата "салата" буквално означава "осолена" и идва от древната римска практика да се осоляват листните зеленчуци. В някои древни общества солта е била използвана като вид валута и е имала по-голяма стойност от златото. От годишното световно производство на около двеста милиона тона сол около 6 % се използват за консумация от човека. Световната здравна организация препоръчва възрастните да консумират по-малко от 5 g сол на ден.

Коя в най-скъпата сол в света?

Най-скъпата сол в света се нарича Amethyst Bamboo 9x и е ценена в Корея. Тя започва с едрозърнеста корейска сива морска сол, която се запечатва в цилиндър от състарен бамбук с помощта на керамична глина. След това цилиндърът се изпича в пещ на борова дървесина при температури, близки до 800 °C, което е близо до точката на топене на солта. Този процес се повтаря още седем пъти, след което се изпича отново при още по-висока температура, така че солта да се разтопи на нещо, което прилича на магма. След това се изсипва и се оставя да се втвърди в кристали. Цената на бурканчето от 34 грама е към 70 лева.

Само със сол можете да се спасите от миризмата на канал вкъщи

Солта се съдържа в огромни количества в морската вода. В открития океан има около 35 грама твърди вещества на литър морска вода, което означава соленост от 3,5 %. Когато се прилага върху сняг или лед, солта понижава температурата на топене на сместа. Затова в северните климатични зони се използват големи количества, за да се отърват пътните артерии от натрупания сняг и лед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com