Интересно: До колко часа се казва „Добро утро“?

23591
Интересно: До колко часа се казва „Добро утро“?
Снимка: iStock/Guliver

Споровете се пораждат от различните възприятия, свързани с утрото. Едни го свързват със ставането от сън и приемат, че е „Добро утро“ дори след 14 часа, ако са работили нощна смяна например, и денят им започва на обяд. Други свързват утрото с изгрева и с часовете между 4 и 9 часа. Изгревът обаче също не е фиксиран в точен час и зависи от сезона. Както знаете лятото се съмва много по-рано от мразовитата зима. Именно тези различия пораждат споровете по темата до колко часа се казва „Добро утро“.

Защо поздравяваме?

Преди да обсъдим до колко часа се казва „Добро утро“, да поговорим за етикет. Поздравите, които възприемаме като нещо естествено и за които не се замисляме, са част от етикета, проява на вежливост и показател на култура и добри обноски.

Популярни изрази, произлизащи от древността

До колко часа се казва „Добро утро“?

Най-масово възприето и най-често срещано е схващането, че утрото е от 4-6 до 12 часа. Тъй като най-възприетият час за обяд е именно 12 часа, повечето култури казват „Добро утро“ до 12 часа и „Добър ден“ след този час. Ако обаче човекът, когото се каните да поздравите е станал току-що, а часовникът показва 16 часа? Странно вероятно звучи, но спокойно може да го поздравите освен с „Добър ден“ и с „Добро утро“, тъй като реално неговото утро започва именно в този момент.

Въпреки че повечето хора по етикет поздравяват с „Добро утро“ от 6 до 12 часа, то не са малко и тези, за които утрото е само да 10-11, след което предпочитат да изкажат пожелания за деня с „Добър ден“. Обикновено това са хора, чието утро започва много рано – в 4-5 часа и след 10-11 за тях вече е ден. И тъй като изгревът и часът, в който ставаме, не са фиксирани, а поздравите са пречупени през нашите възприятия, то не е проблем да кажете „Добро утро“ в часове, извън общоприетите.

Интересен факт е, че на български език изразът „Добро утро“ има и метафорично значение – използва се, когато искаме да подчертаем, че най-накрая някой се е сетил, усетил, разбрал. „Добро утро, най-накрая се усети, че те мамят“.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Как е по света?

Интересно ли ви е до колко часа се казва „Добро утро“ по света? Различните езици и народи имат различни думи за „Добро утро“ и традиции в употребата им. Най-интересни във връзка с темата са гърците, които нямат специална сума за „Добро утро“. Те използват една и съща дума и за „Добро утро“, и за „Добър ден“ до 14 часа, след което възприемат, че е започнало да върви към свечеряване и използват израза „Добър вечер“.

Същественото е, че всички народи имат подобни думи за поздрав и че етикетът изисква такъв, а кога точно ще кажете „Добро утро“ и след колко часа ще настъпи „Добър ден“ не е толкова съществено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com