НА ЖИВОВойната в Украйна

Интерконекторът с Гърция ще бъде открит официално

1725

Интерконекторът Гърция – България ще бъде открит официално. Церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка ще започне от 11:00 ч. в зала 3 на Националния дворец на културата.

Домакин на церемонията ще бъде държавният глава Румен Радев. По покана на българския президент участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Междувременно заради присъствието на президента на Азербайджан в същия час пред пилоните на НДК ще се състои протест срещу агресията на Азербайджан към суверенна Армения. Демонстрацията е организирана в социалната мрежа.

Още: Армения обвини Азербайджан в "неописуеми зверства"

За откриването на гръцкия интерконектор не са правени никакви документални компромиси. Газовата връзка разполага с Акт 16, разрешение за ползване в България и Гърция, както и разрешение за пренос на природен газ. Ден преди откриването двата национални енергийни регулатора на България и Гърция одобриха със съвместно решение промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB. Одобрена е и промяна на датата за влизане в търговска експлоатация.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е наричана още с абревиатурата IGB или Интерконектор Гърция – България. Тя е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

Проектът се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери с равни дялове БЕХ ЕАД и IGI Poseidon. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд. кубически метра/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубически метра/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Още: Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Таван за руския петрол: Какво...
Левът беше самостоятелен, но...
Емигрантски парични трансфери:...
Блумбърг: Суровата зима ще изостри...
В парламента стана ясно как България...
Шефът на КЕВР посочи как се намаляват...
Време ли е да инсталираме соларна...
От Булгаргаз искат още малко по-висока...
Еврото укрепна след изказването...
Никола Стоянов: Износът ни от...
Явор Гечев обобщи проблемите...
На ниво "комисия": Забраниха...

Последни новини