Интерконекторът с Гърция вече има Акт 16

1507
Интерконекторът с Гърция вече има Акт 16
Снимка: iStock

Газовият интерконектор между България и Гърция получи Акт 16. Очаква се междусистемната връзка да бъде въведена в експлоатация на 1 октомври и по нея да тече пълното количество синьо гориво по договора с Азербайджан – 1 млрд. куб. м годишно.

Регионалният министър Иван Шишков показа документ, представляващ разрешение за ползване на газовата връзка, на брифинг в Министерски съвет днес.

На 1 октомври по интерконектора от Гърция ще потече газ, обеща министърът

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ. Това съобщи пред журналисти в гра...

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви на заседание на комисията в сряда, че след излизането на Акт 16 - още утре ще бъде изготвен съответния доклад и в петък КЕВР има готовност да обсъди финалните решения, които са необходими, за да може на 1 октомври газовата връзка да бъде открита официално.

На 1 октомври (събота) държавният глава Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по повод откриването на интерконектора с Гърция. Събитието ще се проведе в зала 3 на Националния дворец на културата в София. Там ще е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия – Стево Пендаровски и Александър Вучич, както и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

В средата на септември интерконекторът получи Акт 15, който удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно. Строителят - гръцката компания AVAX, го предаде като реализиран обект на възложителя – независимия газопреносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB).
Тогава започнаха и 72-часови проби по връзката. Съоръжението бе запълнено с 3,6 млн. куб. м газ още през юни, после то бе допълнено до 5 млн. куб. м и така бе повишено налягането по тръбата.

В средата на септември интерконекторът получи Акт 15, който удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно. Строителят - гръцката компания AVAX, го предаде като реализиран обект на възложителя – независимия газопреносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB).

Тогава започнаха и 72-часови проби по връзката. Съоръжението бе запълнено с 3,6 млн. куб. м газ още през юни, после то бе допълнено до 5 млн. куб. м и така бе повишено налягането по тръбата.

Природният газ може да поевтинее с 32% от следващия месец

През следващия месец природният газ може да поевтинее с близо 32% и да струва около 240 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният ди...

Очакваше се именно тази седмица държавната приемателна комисия да издаде Акт 16 – последно се чакаха само документи от строителя.

Съоръжението е с дължина от 140 км на българска територия. Преди седмица от „Ай Си Джи Би“ АД обявиха, че ще предлагат на търгове свободния капацитет по тръбата, считано от 1 октомври. Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от 3 млрд. куб.м/г. Около половината – 1,57 млрд. куб.м/г., вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет – PRISMA и RBP. ICGB вече е подписала договори с двете платформи и е регистрирана като оператор на преносна система.

При активен пазарен интерес към резервиране на наличния капацитет на газопровода, продължаващата война в Украйна и решимостта на Европа да ограничи изцяло доставките на руски газ в бъдеще, се очаква общият капацитет на IGB да се увеличи, достигайки до 5 млрд. куб. м/г. Това може да се постигне чрез изграждане на компресорна станция в Комотини, Гърция. Такъв план вече е получил одобрение от гръцкия национален преносен оператор DESFA и се очаква станцията да бъде завършена едновременно с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com