Интервю с военен експерт: Защо украинската ПВО е безсилна срещу руските S-400

19528
Интервю с военен експерт: Защо украинската ПВО е безсилна срещу руските S-400
Снимка: Getty Images

Най-малко 45 души загинаха след като ракета удари жилищна сграда в украинския град Днепър. Украинските военни заявиха, че атаката е била извършена с руска крилата ракета Х-22. Москва отрече причастността си към нападението.

По данни на украинската армия сред ракетите, използвани от Русия, има и такива, срещу които украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е безсилна. Какво може да помогне на Украйна в борбата с руските ракетни атаки и как обикновените украинци могат да се опазят от тях обяснява пред ДВ летецът инструктор и полковник от запаса на украинските въоръжени сили Роман Свитан.

Променя ли се тактиката на руските ракетни удари?

Р. Свитан: Напоследък руската армия изпитва глад за снаряди и ракети, което си личи и по намалялата интензивност на руския обстрел на фронта. Те вече посягат на т.нар. неприкосновен запас от стратегическия резерв. За да изтощят украинската ПВО, напоследък руските войски започнаха да използват и зенитни ракетни комплекси S-300 и S-400, за да поразят точно тези обекти, чието разположение са разузнали. Същевременно започнаха и все по-често да използват неуправляемите ракети Х-22.

Какво представляват те? По информация на украинската армия и на британското разузнаване сградата в Днепър е била ударена именно с такава ракета.

Р. Свитан: Х-22 са свръхзвукови крилати противокорабни ракети с ниска точност. Ако не се използват срещу кораби, ги наричат ракети на терористичната заплаха. Кръговото им отклонение е 300 м, но вероятността ракетата да попадне в зададения кръг е само 50 процента. Останалите 50 процента предполагат ракетата да попадне в кръг с диаметър два километра. Нейните тактико-технически данни са настроени така. Обичайно нейни цели би трябвало да бъдат големите самолетоносачи. Х-22 е била замислена като тактическо ядрено оръжие, за което точността не е толкова важна. Използването на това оръжие по начина, който виждаме сега, е терористичен акт.

Може ли Украйна да сваля ракетите Х-22?

Р. Свитан: Със средствата за отбрана, с които разполага - не. Скоростта на тези ракети е много висока, украинските зенитно-ракетни комплекси не могат да ги прихванат, защото не успяват да реагират своевременно. Този вид ракети могат да бъдат прихванати с комплексите "Пейтриът", но засега не е известно какви комплекси ще ни бъдат предоставени от западните държави. Срещу Х-22 може да се използва и зенитно-ракетният комплекс SAMP-T. Но докато Украйна не получи такива комплекси, Х-22 остават проблем.

Наред с удара срещу сградата в Днепър имаше и серия взривове в Киев и в Киевска област - без обявяването на въздушна тревога. Това също ли са били руски ракети, които украинската ПВО не е успяла да „види"?

Bloomberg: Турция иска изтребители F-35, за да одобри приемането на Финландия и Швеция в НАТО

Турция очаква да получи изтребители F-35 в замяна на одобряването на кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към Северноа...

Р. Свитан: Както съобщи Генералният щаб на украинската армия, това са били ракети от S-300 или S-400. Те са предназначени за унищожаването на въздушни цели, но заради ракетния глад Русия е започнала да ги използва за поразяването на наземни цели. Обсегът им не е голям, но скоростта им е много висока - над два пъти скоростта на звука.

Освен това тези ракети се движат по балистична траектория. Заради високата скорост украинските локатори не могат да ги засекат и затова не могат да реагират бързо, не успяват да обявят въздушна тревога.

S-300 и S-400 са голям проблем за украинските гранични градове и тези близо до фронта. Ракетите от S-300 летят на разстояние 100 километра, а от S-400 могат да поразяват цели на разстояние до 250 километра. Русия би могла да ги използва и от територията на Беларус, и от своя територия. Респективно всички украински градове, които са на до 250 км от границата, могат да попаднат под техните удари.

А как би могло да изглежда противодействието срещу тях?

Р. Свитан: И в това отношение роля могат да изиграят най-новите зенитно-ракетни комплекси, каквито Украйна още няма - по-конкретно отново "Пейтриът" и SAMP-T, каквито са ни обещали. При това имаме нужда от по-голям брой от тях - няколко десетки SAMP-T или няколко батареи "Пейтриът".

17 станаха жертвите от пожара в руския военен институт, създал ракетите Искандер

Седемнадесет души са загинали при пожара в руски военен изследователски институт миналата седмица в западния град Твер, съобщиха местни...

Има и още един вариант - да бъдат унищожени пусковите установки на територията на Русия и на Беларус, но ние не разполагаме с далекобойни ракети за целта. Имаме нужда от ATACMS, за да се опазим от S-300 и S-400. Би помогнало и унищожаването на заводите за производство на пускови установки и на въпросните ракети. За това са нужни ракети от типа "Томахоук", които могат да прелитат 2000 километра. За защитата от ракетите S-300 и S-400 зависим от нашите международни партньори.

Имат ли възможност обикновените хора да се защитят от тях - при положение, че не се обявява въздушна тревога?

Р. Свитан: Тези ракети са много опасни за хората - защитата от тях е възможна само в солидни железобетонни укрития. При положение, че няма предупреждение, обаче, най-добрият начин да се спасиш от тези ракети сега е да заминеш за Европа или за тази част от територията на Украйна, която е отдалечена на повече от 250 км от границата или от фронта.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com