НА ЖИВОВойната в Украйна

Инвестиции за милиарди и железопътни проекти в Африка: как Турция измества Китай

1489

Става дума за инвестиции за милиарди. Но Уганда не се отказва. Африканската страната държи на изграждането на железопътна мрежа със стандартно междурелсие, което ще позволи масовото ѝ използване.

Мрежата между столицата на Уганда Кампала и кенийския граничен град Малаба трябваше да бъде изградена от китайска компания, с която бе сключен и договор. Проектът възлизаше на 2,2 милиарда долара. Но покрай наложените от пандемията ограничения компанията така и не получи необходимите средства от китайската държавна Ексим банка.

Турска компания ще реализира проекта

Правителството в Уганда имаше всички основания да се оттегли от договора, при положение, че партньорът не напредва с неговата реализация, казва журналистът от Уганда Джон Кибего. Китай в продължение на години финансираше най-важните инфраструктурни проекти в Уганда, изпълнявани от китайски фирми, но сега предстои сериозна промяна. Правителството е в контакт с турски партньори, подписан е меморандум за разбирателство и вече тече техническата и финансова подготовка за окончателен договор.

Турция сериозно разширява влиянието си в Африка, казва Юнус Турхан, изследовател на турско-африканските отношения в университета "Хаджи Байрам Вели" в Анкара. "Днес Турция има търговски споразумения с 45 африкански държави, над 1500 турски фирми са направили инвестиции от 70 милиарда долара в Африка." По данни на Турхан в последните две десетилетия търговският обмен се е удвоил и през 2020 година е възлизал на 27 милиарда долара.

Именно в този контекст трябва да се разглежда и задълбочаването на сътрудничеството с турските партньори, които се представят по-добре от китайските компании не само по отношение на цените, но и на бързината и на качеството.

В Източна Африка се надпреварват при израждането на жп линии

Според информацията, която циркулира в Уганда, партньор за изграждането на новата железопътна мрежа е турската фирма "Япи Меркези". Фирмата вече е изградила важен път в Северна Уганда. "Представителите на правителството хвалят проекта, това е най-добрият път и според местните хора", казва Кибего.

Съвместните проекти с "Япи Меркези" носят различни предимства на Уганда. Компанията участва решително в изграждането на мрежа със стандартно междурелсие в Танзания, така че има опит в региона. Освен това работи с многопластов модел на финансиране, който разчита на западни донори и особено на т.нар. агенции за експортно кредитиране.

При разширяването на жп линиите става въпрос и за регионална конкуренция. Танзанийският маршрут представлява "централен коридор" към вътрешността на континента. "Всички страни в Източна Африка инвестират в жп маршрутите, за да стимулират икономиките си", казва пред ДВ икономистът Исаак Хиса. "Кения, Танзания, Руанда и Демократична република Конго инвестират в железопътни линии със стандартно междурелсие. В този контекст Уганда, която е разположена между всички тези страни, вижда себе си като център за регионална търговия."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Либийската брегова охрана е стреляла...
Иран се закани: Ударите на САЩ...
Бежанска лодка потъна край Тунис,...
34 мигранти са в неизвестност,...
Полицейска акция в Бразилия доведе...
"Вагнер" може да ограничи действията...
Циклонът "Фреди" вдигна четири...
11 жертви на земетресението в...
В Малави започват спасителна...
УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света...
Южна Африка намекна на Путин да...
Колумбийският президент прекрати...

Последни новини