Иран блокира достъпа до интернет по китайския модел, за да потуши протестите

1631
Иран блокира достъпа до интернет по китайския модел, за да потуши протестите
Снимка: Getty Images

Режимът в Иран държи гражданите в пълно информационно затъмнение, докато протестите в десетки градове след смъртта на 22-годишната Махса Амини продължават. Ислямската република вероятно ще продължи да засилва цензурата - и то с помощта на Китай, за да се справя по-ефективно с бъдещи демонстрации.

Това са основните изводи в в най-новия доклад за Иран на Американския предприемачески институт и на мозъчния тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Иран: Франция се меси във вътрешните ни работи

Иран заклейми "намесата" на Франция във вътрешните работи на страната, след като тя изрази подкрепа за протестите срещу смъртта на млад...

Припомняме, че в средата на септември Махса Амини беше задържана от нравствената полиция в азиатската страна заради "небрежно поставен хиджаб". Предполага се, че властите са нанесли брутален побой на кюрдката от гр. Сакез, която почина в болница в Техеран след три дни, прекарани в кома. Иран отрича и твърди, че причината е "внезапен инфаркт". Президентът Ебраим Раиси нареди разследване, но се твърди, че то няма да покаже какво точно се е случило.

Инцидентът предизвика масови демонстрации в подкрепа на иранските жени и за спазване на човешките права. При протестите в Иран са загинали най-малко 83 души, тъй като полицията извади тежки оръжия, а шествия за солидарност се провеждат вече на много точки по земното кълбо.

Широката цензура на иранския режим в областта на интернет и телекомуникациите сериозно ограничава наличната информация от открити източници за продължаващите протести, пишат в доклада си анализаторите. Иранските държавни медии и длъжностни лица потвърдиха, че блокират достъпа до западни приложения като WhatsApp и Instagram, за да възпрепятстват координацията и организацията на протестиращите и да ограничат свободния поток на информация.

Иранските интернет потребители съобщиха за ограничен достъп до чуждестранни домейни - включително търсачката на Google, Google Play и магазина за приложения на Apple, което ги възпрепятства да си изтеглят VPN.

Според непотвърдени съобщения в социалните мрежи - на 29 септември Иран е отслабил ограниченията за достъп до интернет в района на столицата Техеран, но може да продължи да блокира някои платформи като Instagram. През последните дни някои ирански официални лица призоваха режима да блокира апликацията за постоянно. Иранските вестници също така съобщиха, че Instagram може да бъде блокиран за неопределено време дори след отшумяването на протестите.

Иран вероятно ще продължи да подобрява инфраструктурата си за цензура - може би с подкрепата на Китай, пишат още анализаторите. Властите вече похвалиха контрола на Китайската комунистическа партия над вътрешното информационно пространство и подписаха споразумения за сътрудничество с Пекин в областта на киберпространството и правоприлагането. Режимът в Техеран може все повече да опитва да копира китайския модел на интернет суверенитет - с цел да потушава гражданските вълнения.

Междувременно върховният лидер Али Хаменей продължава да отсъства и да не се появява публично. Той все още не е направил изявление относно протестите срещу режима, което е необичайно за него. В социалните мрежи продължават да се разпространяват непотвърдени слухове, които предполагат, че здравето на Хаменей се влошава след претърпяна операция на червата по-рано през септември.

На 29 септември се проведоха антиправителствени протести в поне шест ирански града. За момента изглежда, че демонстрациите са затихнали. Протести вчера имаше в провинциите Гилан, Кум, Есфахан, Кюрдистан, Хорасан Разави и Керманшах. Съобщава се и за размирици в провинциите Хузестан, Мазандаран и Хормозган. Ирански официални лица съобщават за намалена протестна активност в столицата.

Ирански студенти обявиха плановете си да възобновят демонстрациите пред няколко университета в Техеран на 1 октомври. Организираните студентски протести ще съвпаднат с международните демонстрации, планирани в няколко американски, австралийски, канадски и европейски градове на същата дата. Днес - 30 септември, в 11 ч. и у нас започва протест срещу иранския режим, който ще се проведе пред посолството на Ислямската република в София.

Междувременно иранските власти съобщават, че планират да попречат на зрителите да посетят ирански футболни мачове от 9 до 10 октомври в седем града, което може би предполага, че режимът очаква и се опитва да предотврати по-нататъшни вълнения.

Друга важна новина от страната е свързана с нарастващото напрежение между Революционната гвардия (КСИР) и кюрдските милиции, които са против режима. На 29 септември Иранската революционна гвардия е нанесла артилерийски удар в Иракски Кюрдистан, като това е шестият пореден ден на подобни атаки. Иракските медии съобщават за удари на две места в провинция Ербил.

Заместник-началникът на оперативния отдел на Революционната гвардия обвини кюрдските групи в Иракски Кюрдистан, че подклаждат продължаващите протести срещу режима. На 29 септември сухопътните сили на КСИР публикуваха изявление, в което се заканват да продължат с атаките, докато не унищожат тези групи.

в най-новия доклад за Иран на Американския предприемачески институт и на мозъчния тръст Институт за изучаване на войната (ISW).
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/asia/protestite-v-iran-oshte-ne-zaplashvat-rejima-no-veche-se-govori-za-smjana-na-vyrhovnija-lider-news_1819199.html © Actualno.comв най-новия доклад за Иран на Американския предприемачески институт и на мозъчния тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Протестите в Иран още не заплашват режима, но вече се говори за смяна на върховния лидер

Иран е раздиран от протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която първо беше задържана от нравствената полиция заради „...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com