Иран обвини Израел пред ООН и обеща отмъщение

6067
Иран обвини Израел пред ООН и обеща отмъщение
Снимка: Getty images/Guliver

Иран пряко обвини Израел за нападението с дрон срещу военен завод близо до централния град Исфахан, което стана миналия уикенд. Досега само информационните агенции, контролирани от режима на Ислямската република, пишеха за евентуалното участие на Тел Авив в атаката.

В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш пратеникът на Иран в ООН Амир Саид Иравани заяви, че първоначалното разследване показва, че Израел е отговорен за нападението в събота вечерта.

Оценка: Иран заплашва Украйна и ще затвърди подкрепата си към Русия

Ирански официални лица заплашиха Украйна и няколко други държави в Близкия изток за предполагаемото им сътрудничество с Израел за удара...

"Иран си запазва правото да даде твърд отговор, когато и както сметне за необходимо", пише Иравани в писмото и добави: "Това действие, предприето от Израел, противоречи на международното право". Думите му бяха предадени от полуофициалната информационна агенция ISNA в четвъртък, цитирана от Al Arabiya.

Атаките от уикенда засегнаха още сгради от военнопромишления комплекс, петролни рафинерии и други обекти в Иран, включително сграда, в която се помещават служители на Революционната гвардия. Имаше и удар по конвой от проирански милиции в Сирия. САЩ отрече участие, а WSJ и "Ню Йорк Таймс" веднага написаха, че става дума за Израел.

Достоверна разузнавателна информация от профила в Twitter Tammuz Intel, боравещ с открити източници, твърди, че сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) се готвят да извършат трансгранични нападения срещу кюрдски групи по границата между Иран и Иракски Кюрдистан. Става въпрос за групи, които са срещу режима в Ислямската република.

В акаунта се твърди, че е наблюдавано значително движение на КГИР по северната част на границата. Базираният в САЩ мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) пише в днешния си анализ, че не може да потвърди информацията.

Русия заплаши с "непредвидими последици" заради атаките срещу Иран

Русия осъди неделния удар с безпилотен самолет по военен завод в Иран и предупреди за "провокативни" действия, които могат да доведат д...

Свързаните с иранската държава медии Mehr News и Nour News публикуваха съобщения, в които обвиняват кюрдски опозиционни групировки, че са доставили и вкарали контрабандно в Иран компонентите за дронове и взривните материали, използвани при нападението на 28 януари срещу обекта на Министерството на отбраната в Исфахан. Така медиите вероятно създадат условия за подновяване на трансграничните нападения от страна на Техеран.

Вероятно подкрепяна от Иран милиция изстреля най-малко 8 ракети по турска военна база близо до Башика в иракската провинция Ниневия на 1 февруари. Регионалният съвет за сигурност на Кюрдистан съобщава, че две ракети са паднали в базата, без да наранят турския военен персонал или да повредят имущество, и че останалите шест са паднали без инциденти извън базата. Лива Ахрар-ал-Ирак (LAI) публикува изявление, в което поема отговорност за нападението. Групировката най-вероятно е свързана с подкрепяните от Иран милиции, действащи в Северен Ирак, въпреки че не е сигурно до каква степен групата е интегрирана в иракската командна структура на иранските пълномощници, добавят от ISW.

ОЩЕ: Израел извършва въздушни удари по ивицата Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Летището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

Камерън в Израел, обсъжда хуманитарната помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com