Иран води тайни преговори за рестарт на ядреното споразумение със Запада?

1391
Иран води тайни преговори за рестарт на ядреното споразумение със Запада?
Снимка: Getty Images

Иран може вече да е започнал преговори за подновяване на ядреното споразумение със западните държави, което е в застой. Към това сочи публикация на базираната във Великобритания медия Middle East Eye, в която се твърди, че през последните седмици секретарят на Стратегическия съвет за външни отношения (SFRC) Абас Арагчи е провел тайни ядрени преговори с неуточнени западни сили.

Статията идва след слуховете в интернет, според които Арагчи се е присъединил към екипа за ядрени преговори и е пътувал до Женева заедно с министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан. Целта вероятно е била да се съживят ядрените преговори, пише в днешния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

МААЕ потвърди: Иран има 84% обогатен уран, въпреки че отрича

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е потвърдила откриването на следи от 84% обогатен уран - близък до оръжейния клас - в з...

Арагчи е ирански дипломат от кариерата, който играе важна роля в ядрените преговори със Запада при управлението на Хасан Рухани. Работи като външнополитически съветник на върховния лидер Али Хаменей, в качеството си на секретар на SCFR. Аятолахът създаде структурата през 2006 г., за да служи като негов личен консултативен съвет и мозъчен тръст за външна политика.

Припомняме, че Иран сключи ядрено споразумение през 2015 г. с Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ. То даде на Техеран облекчение от санкциите в замяна на гаранции, че няма да може да разработи или придобие ядрено оръжие. Сделката се разпадна след едностранното оттегляне на Вашингтон през 2018 г., когато на власт беше президентът Доналд Тръмп.

ОЩЕ: Пентагона: Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни

В материала на Middle East Eye се твърди, че президентът Ебрахим Раиси не е знаел за преговорите с Арагчи. Експертите от ISW не могат да проверят това твърдение, въпреки че то е в съответствие с онлайн слуховете, според които Висшият съвет за национална сигурност (който на практика функционира под ръководството на Хаменей, а не на президента) е поел отговорността за ядрените преговори от Министерството на външните работи.

Москва уточни: Решението на Путин за прекратяване на ядреното разоръжаване може да бъде обратимо

След като днес, 21 февруари, руският президент Владимир Путин обяви, че спира договора СТАРТ (за ограничаване на стратегическите напада...

Възможно е режимът да е особено загрижен за европейско решение за "отдръпване" в Съвета за сигурност на ООН. Следователно режимът може да сигнализира за сериозността си по отношение на преговорите главно за да успокои европейските сили. Европейците категорично осъдиха както безпрецедентните нарушения на задълженията на Иран по отношение на гаранциите, така и военната му подкрепа за Русия.

Съобщава се, че Обединеното кралство, Франция и Германия са готови да внесат резолюция за порицание срещу Иран по време на заседанието на Съвета на управителите на МААЕ през март 2023 г. - ескалираща стъпка, която може да отнесе ядреното досие на Иран до Съвета за сигурност на ООН.

Заместник-министърът на външните работи по политическите въпроси и главен преговарящ по ядрените въпроси Али Багери Кани потвърди съобщенията, че е провел срещи с представители на Великобритания, Франция и Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com