Иранският режим вече не може да сплаши протестиращите, напрежение между върховния водач и президента

1763
Иранският режим вече не може да сплаши протестиращите, напрежение между върховния водач и президента
Снимка: Getty Images

Иранската антиправителствена медия Iran International, базирана в Лондон, публикува предполагаема вътрешна комуникация между членове на режима, в която се обсъждат мащабните протести. Телевизията твърди, че е получила документа, който е под формата на бележка, от Black Reward - антиправителствената група, която хакна информационната агенция Fars. Твърди се, че са били възстановени вътрешни данни, документи и файлове на 25 ноември.

От Института за изучаване на войната (ISW) и от Американския предприемачески институт, които публикуват ежедневни анализи за Иран, не могат да проверят идентичността на документа и се отнасят към него с „голям скептицизъм“. Съобщават обаче някои от ключовите точки в него, които са доста интересни.

Русия подкрепи Иран на Световното, но самите иранци празнуваха победата на САЩ (ВИДЕО)

Ирански граждани от няколко провинции излязоха по улиците, за да празнуват победата на САЩ над собствената им страна на Световното първ...

Върховният лидер Али Хаменей смята, че протестите ще продължат в обозримото бъдеще. Той призовава държавния апарат за сигурност да бъде по-ефективен в "медийната война" срещу Запада, пише в бележката. Хаменей критикува  президента Ебраим Раиси, секретаря на Висшия съвет за национална сигурност Али Шамхани и командира на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) генерал-майор Хосейн Салами за справянето им с протестите. Председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф също критикува нерешителността на Раиси.

Али Хаменей нарежда на режима да дискредитира видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид за ролята му в подклаждането на демонстрациите. Върховният водач нарежда на командира на правоохранителните органи да заплаши с арест Хамид, след като той отказва да спре да критикува публично режима.

В документа пише още, че Министерството на вътрешните работи установява как повечето иранци не вярват, че протестите скоро ще приключат, нито пък се доверяват на държавните медии. Министерството също така прави извод, че много от протестиращите вече не се страхуват от силите за сигурност.

Напоследък антиправителствените демонстрации са с намалена активност – вчера например имаше 9 малобройни протеста (под 100 души) в шест провинции. Очаква се обаче да се засилят в периода 5-7 декември, тъй като тече мащабна организация за общонационални демонстрации през тези три дни.

Източник от ФИФА: Иран е заплашил семействата на футболистите от националния отбор

Репресиите на иранския режим достигнаха и до Световното първенство по футбол в Катар. Семействата на играчите от националния отбор са б...

От ISW съобщават още, че служител на Министерството на разузнаването и сигурността е загинал по неустановена причина в Забол, провинция Систан и Белуджистан, на 30 ноември. Бойци срещу режима често действат в района на Забол и може би са убили служителя на разузнаването. От началото на протестите на 16 септември досега са загинали над 60 служители по сигурността, но много повече са убитите протестиращи – най-малко 448, по данни на IHR, базираната в Норвегия група за правата на човека в Иран.

Заместник-командирът на Революционната гвардия бригаден генерал Али Фадави заяви, че много от проблемите на Иран се дължат на длъжностни лица, които „не изпълняват правилно заповедите на върховния лидер Али Хаменей“. В изказването си Фадави може би критикува длъжностни лица на режима, които не са подкрепили с такъв ентусиазъм репресиите срещу протестиращите. Той изрази косвена подкрепа за това режимът да използва по-голяма жестокост при потушаването на протестите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com