Искрен Веселинов,ВМРО: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

2476
Искрен Веселинов,ВМРО: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници
Снимка: БГНЕС

"Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими!"

Това написа във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод разрастващия се военен конфликт в Южен Кавказ, който вече взе десетки жертви. Публикацията му е и реакция на интервю, дадено от бившия президент Росен Плевнелиев за азербайджанска медия, в което определи нападението на Армения срещу Азербайджан като провокация. Веселинов е категоричен, че незачитането на историческите факти е лицемерие и въпреки убедеността си, че границите, очертани след Втората световна война, трябва да се зачитат, то това не бива да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

"Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя! Войната между Армения и Азербайджан е очаквано продължение на бойните действия, които през 90-те години започнаха след краха на Съветския съюз, но и нова военна авантюра на Ердоган. Изкуственото разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план са водели до кървави развръзки. Нагорни Карабах през 1991 г. се отдели като независима република от Азербайджан. Един напълно логичен акт предвид факта, че там живеят основно арменци – християни, изкуствено вкарани в границите на една мюсюлманска държава, което в съветската ера е изглеждало маловажно, но днес не е.

Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници. Напълно неприемливо е Турция да прокарва своята неосманистка концепция дори и с цената на човешки животи. За мен истинският виновник за конфликта е ясен, откакто Ердоган заяви от Анкара, че „застава зад Азербайджан с всички средства и с цялото си сърце“.

Чавушоглу: Готови сме да подкрепим Азербайджан и на преговори, и на бойното поле

Турция е готова да подкрепи Азербайджан както на масата за преговори, така и на бойното поле, заяви министърът на външните работи Мевлю...

Няма да се задълбочавам, анализирайки геополитическите интереси на Русия, но и те не са чисти.

Лицемерната загриженост за опазване на границите, очертани след Втората световна война, обаче не трябва да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Концепцията на Уилсън за граници, определени по национален принцип (включително чрез плебисцит), можеше да спести на днешния свят много болки и конфликти. Казвам го като български патриот, който е посветил живота си на това да се бори за България и за българската диаспора, част от която изкуствено отделена и насилствено асимилирана под чужда националност именно заради подобни геополитически игри, на които жертва е и християнска Армения.

Редно е и лидерите на ЕС да застанат зад християнския арменския народ, който винаги е бил много по-близък като културни ценности до Европа, и да дадат ясен знак на Турция, че за агресивната и неоосманистка политика няма място в един цивилизован свят. Позиция с констатации за тревожното положение в региона и вял призив за преговори единствено „наливат“ сили в агресивната и демонстративна неоосманистка концепция", написа още Веселинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика