НА ЖИВОВойната в Украйна

Италия се готви да национализира рафинерията на "Лукойл" на остров Сицилия

1424

Италианското правителство на Джорджа Мелони е в готовност да национализира рафинерията на „Лукойл“ в Сиракуза на остров Сицилия. За това съобщава местната медия La Repubblica, цитирайки свои източници, участващи в операцията.

Според медията – рафинерията е най-важната в Италия и може да бъде спасена само с държавна намеса. На заседанието на министрите следващия четвъртък трябва да се вземе решение дали тя да бъде национализирана, гласи информацията.

Причината е, че на 5 декември ще бъде задействано европейското ембарго върху вноса на руски суров петрол по море. Италия поиска отсрочка от ЕС, но не успя да я получи и рафинерията, собственост на „Лукойл“, няма да може да получава петрола, който досега беше подсигурен от енергийния гигант.

Освен това работните места на над 10 000 души са поставени в риск, пише La Repubblica. Щом държавата направи интервенция, рафинерията ще може да продължи производството, закупувайки количества от други доставчици. Ще получи и гаранция от SACE – италианска агенция за експортно кредитиране.

Докато се чака потвърждение от правителството, както и повече детайли по темата, последният танкер, тръгнал от руско пристанище към Италия, се намира край бреговете на Сицилия. Той изчаква лошото време да отмине и да акостира на пристанището в Сиракуза. Рафинерията е получила и два товара с неруски петрол. С последните резерви тя ще може да продължи производството до януари 2023 г., отбелязва италианската медия.

Рафинерията в Сиракуза покрива над 20% от нуждите на Италия от рафинирани продукти.

ПП с остра реакция срещу "Лукойл": Износът на руски петрол нарушава дерогацията на ЕК

Отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Какво мислят инвеститорите за...
Какви заплати получават топ банкерите...
Какво става с ядреното гориво...
Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...

Последни новини