НА ЖИВОВойната в Украйна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след "Лукойл", трябва да бъдем активната страна

1845

Внесеният от "Демократична България" законопроект за поемане на оперативен контрол от страна на държавата над рафинерията на „Лукойл“ в Бургас е само първата стъпка. Това заяви Ивайло Мирчев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Това означава въвеждане на особен търговски управител за максимум 6 месеца. Това не означава национализация, но се поема контрол върху оперативната работа на рафинерията, за да се гарантира енергийната сигурност на страната и ниските цени на горивата, и че работещите там няма да загубят работата си. Нашето мнение в „Демократична България“ е, че вместо на припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна", каза депутатът от "Демократична България". "Българската държава държи златната акция в тази рафинерия, защото е стратегически обект, а в годините тя не е била ползвана", допълни той.

По думите му второто важно нещо е връщането на нефтения терминал в Росенец. „Но България трябва да определи какви ще бъдат таксите за нефтения терминал, който е българска територия. Ще има редовни доставки на петрол и всичко ще си дойде на мястото, когато държавата поеме оперативния контрол“, каза още той.

"На 13 май 2022 г. „Демократична България“ обявява мерки за депутинизация на страната. Част от националната сигурност на България е нейната енергийна независимост. Част от енергийната независимост е какво се случва с „Лукойл Нефтохим“. Оттогава ние последователно казваме, че трябва държавата да има механизъм, с който да може да поеме оперативен контрол над „Лукойл“. ДПС в тази посока не е имало говорене. В сряда, когато представихме идеите си за оперативен контрол над „Лукойл“ пред комисията, ДПС ни обвиниха, че искаме да национализираме. Разликата между нас и ДПС е, че ние имаме предложение, а ДПС имат идея“, обясни Иво Мирчев.

Атанас Атанасов: ДПС искат с подставени лица да овладеят ръководството на "Лукойл"

ДПС искат с подставени лица да овладеят ръководството на "Лукойл". Това смята съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Кристиян Шкварек: Кристиян Шкварек:...
Донев: Честите изборите да не...
Донев: България никога не е била...
Донев: ЕК ни благодари за помощта...
Борисов скърби за жертвите след...
Корнелия Нинова обсъди с клуб...
НДСВ ще прескочи бариерата за...
Иван Шишков: Служебното правителство...
"Положението е 0:0 след дузпи":...
Демерджиев: Поисках Скопие да...
Карадайъ: ДПС сме съпричастни...
Политолог не изключва втори парламентарни...

Последни новини