Иван Бакалов: Нямало скандал в Народния театър? Въпреки, че Александър Морфов е наричан "лицето Морфов"...

5634
Иван Бакалов: Нямало скандал в Народния театър? Въпреки, че Александър Морфов е наричан "лицето Морфов"...
Снимка: Студио Actualno

"Нямало скандал в Народния, казва директорът му, ама този скандал бил реклама. Сигурно е голяма реклама, че имена като драматурга Карабашлиев и режисьора Гърдев подадоха оставки. И директорът нарича известен режисьор и бивш директор на театъра "лицето Морфов", част от актьорите подписват писма и т. н.

Случаят не може да мине така "тихо, няма нищо, да забравим".

Но нещо изненадващо се разбра покрай тия писма - в Народния театър на щат имало 79 актьори! Числото се чу, след като от театъра искаха да покажат, че повечето (49) подкрепяли нещото, което не било скандал.

В цяла България има между 900 и 1000 професионални актьри и близо една десета от тях са на щат в Народния? Това да не е театър за трудоустроени на социални помощи? Или луксозен пансион? Трупа с 20-30 актьори - иди дойди. Ама 79 !?

Няма значение дали имало актьори със заплати от 5 хил. лева, както казва министърът, или с по 3-4 хил. В други театри има актьори с по 700-800 лева заплата. Ама да не ги противопоставяли в съсловието. Ами това противопоставяне е реалност, някой вече го е създал", пише журналистът Иван Бакалов в социалните мрежи.

"Актьорството е една от най-унизителните професии в мизерната ни държава. Винаги е имало фаворити и фаворитки. Няма спонсори, жалки бюджети. Актрисите тук и там ги карат да ходят да ухажват спонсори за постановки, да се унижават. Актьор, който се е посветил на това поприще, какъв мъж е, с 800 лева заплата? Някой представя ли си какво му е самочувствието? Като може да печели много повече в друг занаят, който не изисква нито талант, нито кой знае какви интелектуални способности. Или отношението към актрисите. Неотдавна една призна за насилие над нея и я засипаха с ругатни и обиди. Ако те си отворят устата, още и от времето на соца до сега, ще се окаже, че у нас има десетки скандали като този с Харви Уайнстейн. Стигали са и до стаята за почивка на генералния секретар на ЦК на БКП в партийния дом.

Надявам се покрай това, което не било скандал в Народния, да се чуе малко за положението в тази професия. И понеже театърът в обезлюдяващата държава все по-трудно се издържа, особено извън София, държавата трябва да гарантира един минимален доход за актьорската професия в театрите, примерно от две минимални заплати, а оттам нагоре всеки да си докарва според представления, участия и др. Същото е и за балета - има 50-ина балерини и балетисти в България, които карат да се пенсионират на възраст, в която вече не могат да танцуват. Няма за тях прексвалификация, както е в Германия, примерно. И т. н., любопитен съм за мнения по въпроса.

ПП: Иначе сега директорът на Народния има възможност да съкрати трупата с тези, които не са подписали писмо в негова подкрепа", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com