Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза

2587
Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза заради непопълнения състав на следващия Висш съдебен съвет, който трябва да встъпи на 3 октомври. Това стана след като единодушно членовете на Прокурорската колегия решиха на 9 ноември да проведат избор за нов директор на Националното следствие.

Петгодишният мандат на сегашния директор - Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година. След гласуването главният прокурор Иван Гешев изрази опасенията си от конституционна криза след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, а съставът на следващия е непопълнен, защото последният парламент не избра своите 11 представители в него.

Иван Гешев посочи главния виновник за войната на пътя - безхаберието

Единствената причина да не бъде налице съществен прогрес в пътната безопасност, е безхаберието. Това заяви главният прокурор Иван Гешев...

Членове на новия Висш съдебен съвет избраха в пряк избор само съдии, прокурори и следователи. Ясни са имената на петимата представители на Прокурорската колегия и шестима на Съдийската. Членове на съдебния кадрови орган по право са още главният прокурор, който е част от Прокурорската колегия, и председателите на двете върховни съдилища (ВАС и ВКС), които са част от Съдийската.

47-ото Народно събрание изобщо не откри процедура за своята 11-членна квота и така следващият състав на ВСС на този етап е само 14-членен. При необходими 8 гласа за избор на следовател номер едно, като избраният автоматично става и заместник на главния прокурор, към датата 3 октомври колегията ще е от 6 членове.

"Както се пошегува един колега: "Г-н главен прокурор, ако решите да си подадете оставката, да няма кой да я приеме". Което би било смешно. Това в рамките на шегата, но въобще не са смешни нещата. Искрено се надявам, че българската съдебната власт ще остане, може би, единствената стабилна власт в страната ни и ще продължи да гарантира правата на българските граждани", обясни с шега ситуацията Гешев.

"Директорът на Националната следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да осъществи законовите си правомощия. Искрено се надявам, че ще проведем успешен избор на директор на Националната следствена служба и че Висшият съдебен съвет, който и да е той, ще може да упражнява правомощията си в пълен обем", допълни Иван Гешев.

Зарков: Прокуратурата успява да държи под контрол цялата изпълнителна власт

Главните прокурори се променят, сменят имената си, има скандали и в крайна сметка се оказваме в ситуация, в която те, под една или друг...

Следващият вторник Конституционният съд трябва да каже може ли Съдебният инспекторат, който от 2 години работи над мандата си, защото 4 Народни събрания не успяха да изберат нови инспектори, може да продължи да функционира. Решението се чака с надежда, че ще даде отговор и на въпроса за бъдещето на ВСС след 3 октомври - дали действащ остава старият, или трябва да встъпят само избраните от магистратите, плюс тримата големи в съдебната система:

"Искрено се надявам, че не само това решение, а и въобще ситуацията ще е такава, че няма да възникне, освен икономическа криза, и социална със сигурност, политическа със сигурност, и конституционна криза. Когато възникне такава криза в поне два органа, регламентирани в Конституцията, ще е и конституционна криза. А част от тази конституционна криза би била невъзможността Висшият съдебен съвет да упражни правомощията си", предупреди главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика